Léto nahrává zlodějům. Investujte do kvalitního zámku a pojištění, radí odborníci

Zloději za prvních pět měsíců letošního roku vykradli víc než 4000 bytů, domů nebo rekreačních chat. I když je to méně než loni, Češi stále nejsou na svůj majetek dostatečně opatrní. A to hlavně v létě, kdy odjedou na dovolenou. Každým rokem se tak přes prázdniny navyšují počty vykradených obydlí. Podle bezpečnostních specialistů totiž jen zamknout mnohdy nestačí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klika, dveře, zámek, klíče

klika, dveře, zámek, klíče | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Naprosté minimum, jak zabezpečit domácnost před vykradením v době dovolených, je zamknout dveře a zavřít okna. Podle Ladislava Kratochvíla z Asociace zámkových a klíčových služeb by si ale lidé měli vybírat kvalitnější zámky.

„Dobré je do toho zahrnout zadlabací zámek, kování a vložku. Pokud to jako celek vyhovuje aspoň do třetí bezpečnostní třídy, tak je to dostačující,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro zloděje jsou letní měsíce ideálním obdobím. Jak proti nim nejlépe zabezpečit byt se ptala Barbora Kladivová

Dostačující je podle zámečníků i investice okolo 1000 korun.

Výměnu zámků by lidé ale měli svěřit odborným firmám a vyhnout se podomním prodejcům, kteří můžou byt jen obhlédnout a mít už dopředu kopie klíčů.

„To je nejhorší, co ten člověk může udělat - vzít si vložku do bytu od firmy, která tam jde něco montovat. Je to úplný hazard s majetkem, co za těmi dveřmi má," upozornil Ladislav Kratochvíl.

Češi si podle policejních statistik dávají na svůj majetek rok od roku větší pozor. Počty vykradených domácností od ledna do května letos klesly o téměř 2000 oproti stejnému období loni. Poradit si ale jde s téměř každým zámkem.

„Nestačí dneska mít jenom kvalitní bezpečnostní vložku, ale musíte mít i bezpečnostní dveře a k tomu nejlépe ještě bezpečnostní zárubně,“ poradil David Kobylák - zámečník s 12letou praxí a mistr České republiky v lockpickingu, tedy otevírání zámků na čas.

Systémy zapínající světla

Podle bezpečnostního specialisty Pavla Michálka jsou účinné i elektronické systémy. Například ty, které vytváří zdání, že byt nebo dům není prázdný. Za ně ale lidé vytáhnou z peněženek až desetitisíce.

„V současnosti asi nejjednoduššími systémy jsou takzvané automaticky spínané zásuvky, které nám rozsvěcí světla, zapínají audio, případně televizi v době naší nepřítomnosti. Zloděj tak má pocit, že v objektu někdo je," popsal.

Na zabezpečení kladou důraz i pojišťovny. Problémem je ale podle tiskové mluvčí České asociace pojišťoven Jolany Ackermannové, že si lidé nenavyšují pojistky domácností.

„V důsledku toho se může stát, že pojistné plnění nepokryje škodu v plné výši. Protože pokud je domácnost pojištěná na 750 tisíc a její skutečná hodnota je milion korun, potom plnění za škodu třeba 10 tisíc může představovat jenom 7 a půl tisíc," upozornila.

Pro případ, že zloději budou vynalézavější a překonají všechna opatření bytu nebo domu, je dobré mít foto nebo videodokumentaci všech cenných věcí včetně výrobních čísel.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme