Hanušovické nádraží sevře vlaková výluka. Místní se obávají husté dopravy

19. červenec 2015

Vlaky z Bludova přes Hanušovice do Jeseníků vystřídají autobusy. V pondělí začne oprava celé trati, výluka potrvá až do prosince. Týká se také spojů ze Šumperka a Zábřehu na Moravě směrem na Jeseník

Nepojedou ani vlaky z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem. Právě Hanušovice budou mít kvůli výluce zřejmě nejvíce problémů.

„Já si myslím, že jsou to zbytečné peníze. Autobusy budou jezdit až do Šumperka a bohatě stačilo, aby jezdily jen do Bludova,“ myslí si Vojtěch Krejčí z Hanušovic. Na místním nádraží čtyřicet let posunoval vlaky. Trať už si podle něj opravu zaslouží.

„Místy, třeba z Bohdíkova do Komňátky to je nejhorší úsek. Zkuste jet takovým malým motorákem, tak se tam neudržíte, hází to. Když tam jede něco, co má podvozek, tak to už je lepší. Ale je to tady potřeba opravit,“ ukazuje na malý červený motoráček na čtvrté koleji. Všechny vlaky tady v Hanušovicích nahradí autobusy. Jediné spojení po železnici zůstane do Dolní Lipky, kam ale jezdí vlak jen o víkendu.

Starostka Hanušovic Ivana Vokurková /Nezávislí/ se bojí zhuštěné dopravy. Ta je silnější i kvůli uzavírce Červenohorského sedla, kterou řidiči objíždějí právě přes Hanušovice. „Pro obyvatele Hanušovic je to nepříjemná situace. Jsme průjezdní, jezdí tady velká auta, kamiony. Teď, když se uzavře železnice, tak lidé budou mít ztížené podmínky pro dopravu. Je to tady opravdu zasekané auty,“ říká Vokurková.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš dodává, že rekonstrukce cestu do Jeseníků zrychlí: „Jedná se o modernizaci trati. Ta by měla především přinést modernizaci kolejového svršku a zároveň by měla železniční dopravu zrychlit. V tomto úseku se jedná o zhruba pět minut ušetřené jízdy.“

Autobusy budou jezdit podle výlukového jízdního řádu. Na pozoru by se měli mít hlavně cyklisté, u některých spojů jim totiž kola nepřevezou. České dráhy doporučují rezervovat si pro něj místo předem.

autor: mot
Spustit audio