"Nic není v životě zadarmo,"říká Yvetta Blanarovičová dětem na soustředění projektu La Sophia

19. červenec 2015

Padesát talentovaných děti z dětských domovů z celé České republiky i ze Slovenska přijelo do Benešova na soustředění. Na něm mohou rozvíjet svůj sportovní a hudební talent. Umožňuje jim to projekt La Sophia, který vymyslela zpěvačka Yvetta Blanarovičová. Ta mimo jiné děti učí, že nic není zadarmo a že musí na sobě celý život pracovat.

Děti teď mají desetidenní soustředění, kdy musí opravdu hodně trénovat. Ale projekt La Sophia je podporuje i během roku. „Podporujeme je ve školách, v základních uměleckých školách, na konzervatořích, připravujeme je na studia,“ potvrzuje autorka projektu Yveta Blanarovičová. Projekt se ale netýká jen hudebních talentů. „Podporujeme také děti ve fotbalových klubech, eventuálně jejich soustředění a další aktivity,“ dodává. Podle jejích slov se ale děti musí také ve škole řádně učit, nesmí překročit určitý studijní průměr.“ Nemám tady žádné děti, které by v tomto směru „pokulhávaly“, jsou velmi profesionální a poslušné,“ vysvětluje autorka projektu.


Jednou z účastnic soustředění je i Lucie. „Loni mi Michal David nabídl, jestli s ním chci natáčet do televize a já jsem řekla, že určitě. A pak jsme šli do O2 arény a to byl pro mne největší zážitek v životě, bylo to super,“ popisuje talentovaná dívka. Pro změnu mezi nadějné sportovce patří i Radim. I jemu účast v projektu La Sophia změnila život. „Dřív jsem hrál fotbal jen na vesnici a teď, jestli se to povede, budu možná hrát i druhou ligu,“ pochlubil se fotbalista. A jak přiznal, rád by jednou hrál i v ještě vyšší fotbalové soutěži.

Děti vede Yveta Blanarovičová

Talentované děti z dětských domovů podporuje také Středočeský kraj, letos jim přispěl jedním milionem korun.

autor: haj
Spustit audio