Akrobatičtí letci se připravují na MS. Šonka sní o zkompletování medailové sbírky

Když se v Česku řekne akrobatické létání, mnohým se vybaví legendární jména historie jako Petr Jirmus nebo Martin Stáhalík. Na jejich úspěchy by ráda navázala nyní i současná trojice českých zástupců v nejprestižnější kategorii Unlimited, která se chystá na blížící se mistrovství světa. Ještě před pár dny jí přitom hrozilo, že se týmové soutěže nebude moci ve Francii vůbec zúčastnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Hyka (vlevo) s Martinem Šonkou (vpravo) vytahují letadla z hangáru v Moravské Třebové

Marek Hyka (vlevo) s Martinem Šonkou (vpravo) vytahují letadla z hangáru v Moravské Třebové | Foto: Michal Jurman

„Všeho je hrozně moc a naráz. Abych řekl pravdu, neměl jsem žádný cíl, ani mistrovství světa, natož pak nějaké konkrétní výsledky,“ přiznává Marek Hyka, že ještě nedávno o účasti ne letošním světovém šampionátu ani nesnil.

Kvůli technickým problémům musel přesedlat na nový stroj Suchoj 31-M, na jehož rekonstrukci se díky veřejné sbírce podílela i široká letecká veřejnost.

S těžkým přechodem mu výrazně pomohl ruský reprezentační tým, který se připravuje na světový šampionát právě v Moravské Třebové. I proto nakonec i díky němu padlo na poslední chvíli rozhodnutí, že Hyka v srpnu do Francie odletí Češi tak díky tomu budou moci nastoupit do týmové soutěže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravu leteckých akrobatů Marka Hyky a Tomáše Šonky na světový šampionát sledoval Michal Jurman

Hyka společně s Martinem Šonkou vytahují z hangáru letadla a připravují se k akrobatickému tréninku, kterých není před světovým šampionátem mnoho. Dobrá nálada je ale patrná na každém pohybu či gestu této dvojice, kterou v reprezentaci kategorie Unlimited doplňuje ještě Petr Kopfstein.

„Když bude dobré počasí, tak sednu v pondělí v Londýně do letadla a přiletím, v úterý ráno pak vyrazím s druhým letadlem do Francie,“ naráží Šonka na nabitý kalendář závodů Red Bull Air Race, který jemu i Kopsteinovi kvůli závodu v britském Ascottu výrazně ztěžuje přípravu a přesun do dějiště světového šampionátu.

V týmové soutěži přitom nesmí ani jeden z českého tria zaváhat, protože minimální počet soutěžících je právě tři, čímž jsou Češi na rozdíl od Francouzů nebi Rusů značně znevýhodněni.

„Jejich úroveň je velmi vysoká, o třetí místo by se ale mohlo bojovat,“ odhalil Hyka smělý plán, který chce česká trojice ve Francii letos realizovat.

Jak probíhá příprava Marka Hyky na MS okusil i reportér ČRo Michal Jurman:

Čas na přípravu se přitom všem krátí až nepříjemně rychle a tak při každé volné chvíli uvidíte nad Moravskou Třebovou tyto 'nebeské rytíře' v akci.

„Ve freestyle, což je moje oblíbené disciplína, už mám z mistrovství světa bronz a stříbro, ale zlato mi chybí. Hrozně rád bych ho získal,“ přidává další odvážný cíl Šonka, který svoji rychlost dokazuje letos hlavně v sérii Red Bull Air Race, kde mu patří průběžně 4. místo celkového hodnocení

Stejně jako jeho kolegové ale dobře ví, že vrcholem sezóny skutečného akrobata je až světový šampionát. Toho historicky 28. v pořadí se letos zúčastní 60 nejlepších pilotů světa a tři Češi doufají, že na konci srpna budou i oni mezi těmi, kteří budou z Francie odjíždět s medailí na krku.

Marek Hyka se chystá v Moravské Třebové na srpnové mistrovství světa ve Francii | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme