Stát vybral v pololetí méně peněz na spotřebních daních i DPH

Na dani z přidané hodnoty vybral stát v pololetí necelých 149 miliard korun. V meziročním srovnání je to pokles o 7,5 miliardy korun. Méně vybral i na spotřebních daních, a to zhruba 70 miliard korun. To je v meziročním srovnání pokles o 2,8 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Filip Jandourek

Nižší výnos z DPH a spotřebních daní způsobila podle resortu vysoká srovnávací základna z loňského roku. Zkreslení prý způsobilo loňské předzásobení tabákovými výrobky a zadrženíi nadměrných odpočtů u daně z přidané hodnoty.

"Postupné vyplácení zadržených nadměrných odpočtů v roce 2014 bude v průběhu roku snižovat negativní meziroční vývoj inkasa, který byl nejvíce zaznamenán v prvních měsících tohoto roku," uvádí pravidelně u zpráv o plnění státního rozpočtu MF.

V případě spotřebních daní jsou v inkasu rozdíly. Například výběr spotřební daně z lihu činil za první pololetí 3,68 miliardy korun, což je meziroční nárůst zhruba o 170 milionů korun a zároveň nejvyšší výběr v prvním pololetí za posledních pět let.

Naopak v případě spotřební daně z tabákových výrobků došlo k poklesu výběru o meziročně o 4,2 miliardy na 23,34 miliardy korun.

"Příjmy ze spotřební daně z tabákových výrobků v prvním pololetí letošního roku ovlivnilo nově zavedené pevné datum tříměsíčního doprodeje cigaret, které narovnalo podmínky na trhu v případě zvyšování sazeb u cigaret," uvedlo v pátek Generální ředitelství cel.

Nárůst v pololetí zaznamenal také výběr daně z pohonných hmot, z vína nebo pevných paliv. Naopak poklesl výnos daně u piva nebo z elektřiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme