Deblkanoistům Radoňovi s Dvořákem pomáhá s kondiční přípravou bývalý bobista

Na olympijských hrách sám v bobu dvakrát startoval, teď Roman Gomola pomáhá k úspěchům pod pěti kruhy jiným. A jsou to zástupci dost odlišných sportů. Na soustředěních nebo v posilovně na pražských Hájích cepuje například Zuzanu Hejnovou, Vítězslava Veselého, Štěpánku Hilgertovou nebo rychlostní kanoisty Jaroslava Radoně s Filipem Dvořákem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Se suchou přípravou pomáhá Filipu Dvořákovi (uprostřed) a Jaroslavu Radoňovi (druhý zprava) bývalý sprinter a bobista Roma Gomola (v červeném)

Se suchou přípravou pomáhá Filipu Dvořákovi (uprostřed) a Jaroslavu Radoňovi (druhý zprava) bývalý sprinter a bobista Roma Gomola (v červeném) | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

Pár týdnů před mistrovstvím světa už deblkanoisté Radoň s Dvořákem nehoní objemy, opakování jednotlivých cviků je méně s větší zátěží a delším odpočinkem.

Teď jde spíš o udržení kondice, protažení co největšího počtu svalů a o rovnováhu, proto řada cviků probíhá na nestabilní podložce. Ale dojde i na imitaci obyčejného pádlování, ovšem se zátěží kolem 18 kilogramů.

Ke kondiční, silové a dynamické přípravě pomáhá českému páru bývalý bobista Roman Gomola. „To, co pak mají na vodě, si už řeší se svými trenéry,“ podotkl účastník dvou zimních olympijských her, který se snaží svým svěřencům předepisovat cviky simulující pádlování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na tréninku Filipa Dvořáka s Jaroslavem Radoňem pod vedením bývalého bobisty Romana Gomoly natáčel Jan Suchan

„Romana posloucháme na slovo, vůbec si netroufáme odmlouvat,“ říká s úsměvem Dvořák. Podle něj jsou přínosná zejména cvičení na balančních podložkách.

„Kanoistika je sportem ve vodním prostředí a loď je sama o sobě dost vratká. Člověk u nich zapojuje mnohem víc svalů, než to na první pohled vypadá,“ dodává mladší z českých deblkanoistů.

Na přehnanou tvrdost a přísnost bývalého bobisty si úspěšný pár ale stěžovat nemůže. „Ví, s kým pracuje. Na někoho jiného bude třeba jiný. Oba ale víme, že se blíží mistrovství světa a půjde i o účast na olympiádě. Spolupráce je z obou stran víc než profesionální,“ zdůrazňuje Radoň.

Jediné, co se českým kanoistům nelíbilo, byla muzika, která se linula z reproduktorů otevřené tělocvičny v pražských Hájích.

„Když jsme s Romanem v samostatné tělocvičně, tak si pustíme punk, který máme všichni rádi. V takhle velkých komerčních prostorách se ale dá předpokládat, že taková méně známá podprahová muzika se tady hrát nebude,“ tuší Radoň.

Cesta k trénování vedla přes atletiku

Někdejší olympionik se k trénování dostal zajímavou cestou.

„Bobisté potřebují mít velkou sílu a rychlost. Přes léto jsem dělal atletiku a do toho jsem posiloval. Z toho vzniklo, že jsem začal radit atletům s posilování a postupně se přibalily další sporty. To, co dělám já, není úplně klasické posilování. Jde o různé kombinace,“ popisuje.

Závody Jaroslava Radoně s Filipem Dvořákem sleduje a přiznal, že je během nich víc nervózní, než když sám závodil. „A když to nedopadne dobře, tak je to jejich vina,“ směje se Roman Gomola.

Jan Suchan, Marek Augustin, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme