Bělobrádek uctil památku obětí odsunu, čelí za to kritice KSČM

Rozporuplné reakce vyvolal na české politické scéně vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. Během návštěvy Bavorska, kam jel kvůli prohloubení spolupráce mezi Českem a Bavorskem v oblasti vědy, také uctil památku obětí poválečného odsunu Němců z Československa. Za to ho ostře kritizuje především opoziční KSČM, podle které jde o výsměch obětem druhé světové války. Bělobrádek kritiku odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

„Já k ní nevidím žádný důvod a vůbec ji nechápu. Určitě zde jsou oběti nacistické zvůle, teroru a brutality. Ty je potřeba potrestat a odsoudit. Pak je ale nelze stoprocentně zaměňovat s Němci. To je myslím zásadní,“ tvrdí Bělobrádek.

„Je výrazný posun v rámci sudetoněmecké komunity, která se významným způsobem posunula, co se týká vnímání Benešových dekretů a majetkových požadavků. I tady je potřeba vnímat smíření oboustranně,“ dodává.

Podle německého regionálního deníku Oberbayerisches Volksblatt jako vůbec první člen české vlády navštívil Sudetoněmecký dům v Mnichově a položil tam věnec.

Mluvčí domu Bernd Posselt označil Bělobrádka za politika s odvahou. A připomněl další události, které vztahy mezi sudetskými Němci a Českem zlepšují. Třeba nedávné otevření bavorského zastoupení v Praze. List také předvídal, že za návštěvu v Sudetoněmeckém domě sklidí Bělobrádek kritiku.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše může jeho gesto působit urážlivě:

„Uznávat a klanět se pouze obětem odsunu je jednostranný krok. Pokud nebude připomenut historický kontext, to znamená, že k odsunu došlo na základě předchozích válečných událostí a Mnichovské dohody, která přinesla utrpení českým obyvatelům pohraničí, pak to vnímáme jako jednostrannost, která může a pravděpodobně také uráží mnohé lidi na české straně.“

Podle úřadu vlády Bělobrádkova cesta nebyla vrcholovou státní návštěvou, kterou by schvalovala vláda. Premiér Bohuslav Sobotky z ČSSD uvedl, že Bělobrádkovo gesto smíření pomáhá zlepšovat vztahy a patří do Evropy 21. století.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme