V Příbrami ví, jak zaujmout děti americkým fotbalem. Na školách ho představují zámořské posily

Američtí fotbalisté Příbrami Bobcats se stali v posledních dvou letech druhým nejsilnějším týmem v Česku. Loni ve finále s Prague Black Panthers vysoko prohráli, letos ale věří v daleko vyrovnanější zápas. A v klubu pracují na tom, aby měli následovníky i do dalších let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči týmu New England Patriots porazili ve finále amerického fotbalu tým Seattle Seahawks

Hráči týmu New England Patriots porazili ve finále amerického fotbalu tým Seattle Seahawks | Zdroj: Reuters

„Snažíme se především pracovat s mládeží. Budoucnost vidíme v práci s mladými dětmi. Máme tým od dvanácti let a snažíme se posouvat směrem nahoru,“ říká jeden z trenérů seniorského týmu Zbyšek Lavička.

Pro nábor dětí si zvolili v Příbrami jasnou cestu. „Minulý rok se nám podařilo přivést zahraniční hráče a trenéry a začali jsme s programem, kdy díky americkým posilám představujme po základních a středních školách na hodinách tělocviku americký fotbal,“ popisuje prezident klubu Bohuslav Rom.

Přehrát

00:00 / 00:00

U nás se uplatní děti všech postav, láká prezident příbramských Bobcasts Bohuslav Rom na americký fotbal

Bobcats získali na školách letos asi 60 mladých hráčů. Vzhledem k dnešním možnostem má ale mládež spoustu zájmů, a tak si dost často sportovní oddíly stěžují na nedostatek dětí.

„Dětí je míň a miň. Na druhou stranu si myslím, že už mají dost fotbalu a hokeje. Ty už třeba nebaví ani rodiče, kteří si můžou i myslet, že jejich děti na to nemají, protože jsou tlusté, malé a pomalé. My uplatníme jakoukoliv postavu,“ vidí Bohuslav Rom výhodu amerického fotbalu.

Jako hráč i trenér kategorie do 16 let má Bohuslav Rom zkušenosti, že tvrdost amerického fotbalu spoustu malých zájemců odradila.

„Dostali první větší ránu, zažili větší fyzickou námahu a vykašlali se na to. Teď, když jsme rozjeli ‚flagový‘ program, bezkontaktní způsob fotbalu, tak nám děti zůstávají. Poznají, co je fotbal, a pak až někdy dostanou ránu. To už ale vědí, že to k tomu holt patří,“ popisuje.

S fotbalem se o děti nepřetahují

Příbram Bobcats spolupracuje s tamním fotbalovým prvoligovým klubem, a tak má dobré podmínky pro trénování. Kluby si nekonkurují a ani nepřetahují děti.

„Cílová skupina dětí, co by šla od nás k fotbalu nebo obráceně, se moc neslučuje. S fotbalem začínají už od přípravky, my takové programy nemáme, ale ti kluci, co se dají na fotbal ve dvanácti třinácti letech, už nejsou materiálem, se kterým by dokázali na fotbale pracovat,“ myslí si Bohuslav Rom.

Mirko Vasić, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme