V Libanonu se stále pohřešuje pět Čechů, média nadále spekulují o únosu

Libanonská policie stále nemá stopy po pětici pohřešovaných Čechů. Armáda už pročesala oblast kolem opuštěného auta, ve kterém se v sobotu našlo pět českých pasů. Úřady zatím nepotvrdily, že by šlo o únos. Libanonská média to nicméně považují za pravděpodobný scénář. Nikdo se ale k případnému únosu zatím nepřihlásil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní doklady pěti Čechů byly nalezeny v opuštěném taxi na východě Libanonu (ilustrační foto)

Cestovní doklady pěti Čechů byly nalezeny v opuštěném taxi na východě Libanonu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Libanonští novináři zjistili, že auto, které Čechy vozilo, mělo soukromou registrační značku, nikoli značku veřejné taxislužby. Řidič vozu je spolu s českými pasažéry stále nezvěstný.

Původní zprávy uváděly, že pocházel ze stejné vesnice, jako v Česku zadržovaný Libanonec Alí Fajád. Postupně ale vyšlo najevo, že to byl přímo jeho bratr. Právě tento poznatek naznačuje, že za zmizením skupiny Čechů může stát Fajádova rodina.

Pokračující pátrání ale zatím tuto verzi nepotvrdilo. Také sám Alí Fajád se přes své právníky od podobných spekulací distancoval.

Případem se zabývají české tajné služby. Prostředí bezpečnostních složek pracuje s několika verzemi. Jejich společným jmenovatelem je možnost, že únos skutečně souvisí s Fajádem a jeho zadržením v Česku.

Zítra také kvůli zmizelým Čechům zasedne krizový štáb. Česká diplomacie ale na případ uvalila embargo, takže nesděluje žádné další informace.

Pomoci mohou i zahraniční tajné služby

Česká republika v rámci pátrání spolupracuje také s řadou zahraničních tajných služeb. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD je to automatický postup. Země, které Česku pomáhají, ale nechtěl jmenovat.

Zároveň zdůraznil, že situace v Libanonu je velmi odlišná od té v Libyi, kde letos na jaře unesli českého občana. Libye totiž už řadu měsíců nemá funkční vládu. V Libanonu se Česko naopak může spolehnout na spolupráci s tamními úřady.

„V Libanonu máme daleko transparentnější a známější partnery – a jasné partnery. Takže v tom pravděpodobně je pro nás dnes Libanon hlavní partner na politické úrovni, na úrovni zpravodajských služeb. Ale jinak v té oblasti operuje, to je pravda, celá řada zpravodajských služeb, a pokud nám mohou pomoci, tak určitě. My máme s řadou z nich kontakty a budeme je využívat,“ potvrdil Zaorálek.

Štěpán Macháček, Ondřej Houska, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme