Na rakouském venkově si uprchlíci rychle zvykají, místní na ně mění názor

Česko se chystá na 1500 uprchlíků, které se vláda rozhodla přijmout v příštích dvou letech. Hledá se pro ně ubytování a taky kritéria, podle kterých se budou vybírat. Česku by se při tom mohla hodit zkušenost ze sousedního Rakouska. Tam se osvědčilo umisťovat uprchlíky po menších skupinách. Pak totiž mizí nedůvěra starousedlíků. A z exotických cizinců se celkem snadno stanou normální sousedé.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v rakouském Litschau při kurzu němčiny

Uprchlíci v rakouském Litschau při kurzu němčiny | Foto: Günter Witzmann

Městečko Litschau kousek od českých hranic. Ve škole, která je o prázdninách prázdná, se schází skupinka poněkud exoticky vyhlížejících mladíků, aby se naučili německy.

U tabule není žádný vystudovaný germanista, ale obecní zubař Tawar Kumnakch. Když zavře ordinaci, třikrát týdně vyučuje uprchlíky němčinu. Jak říká, rád a zadarmo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V rakouském Litschau natáčel o integraci uprchlíků Vojtěch Berger

Sám je původně ze Sýrie, stejně jako velká část z 15 uprchlíků, kteří před třemi měsíci do Litschau přišli. Tawar se s nimi domluví arabsky. Dobře ví, jak to bylo těžké, když se před 40 lety v Rakousku sám německy začínal učit.

Gerhard Holzweber má coby městský radní na starosti právě péči o uprchlíky.

„Do letoška se o tohle téma tady v Litschau nikdo nezajímal. Znáte to, když se vás něco netýká, jde to mimo vás. Když pak uprchlíci dorazili, ubytovala je tu jedna nezisková organizace, byla spousta lidí proti. Jenže oni jsou velmi slušní, na ulici zdraví snad ještě častěji než my Rakušané. A lidi na ně změnili názor.“

Uprchlíci v rakouském Litschau | Foto: Günter Witzmann

Na život v rakousko-českém pohraničí si nestěžují ani sami uprchlíci. Jeden z téhle skupinky je grafický designér, druhý v Sýrii vyráběl med. Velké pochopení pro ně má Marcus Hauser, sám rozkročený mezi dva různé státy, rodilý Rakušan, který už ale 20 let žije na české straně hranice.

„Je tady pár lidí, kteří se velice angažují, ti zase strhnou ty ostatní. To jsou normální lidi, nepřijdou sem s bombou kolem břicha.“

Pan Hauser sleduje opatrný přístup Česka k uprchlíkům s notnou dávkou skepse. A v Litschau není sám.

„Myslím, že 1500 uprchlíků je na tak velkou zemi jako Česko prostě málo. Nejste tak chudí, abyste si nemohli dovolit víc,“ vzkazuje směrem za hranici i městský radní Holzweber.

Země EU by se měly domluvit, jak si rozdělí 40 tisíc uprchlíků

Číst článek

Ani v Rakousku sice není situace uprchlíků ve všem růžová, stovky jich přespávají v provizorních podmínkách na zemi nebo ve stanech v rakouských uprchlických táborech a přijmout uprchlíky na své území si zatím troufla jen každá pátá rakouská vesnice.

Tam kde to ale v rozumném počtu zkusili, tak jako třeba v Litschau, se najednou ukázalo, že to jde. Stačí se nebát.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme