Nebe nad Islandem budou hlídat české gripeny. První vojáci odletí dnes

První skupina českých vojáků odlétá na Island. Česká armáda tam za nimi pošle pět svých stíhaček Jas-39 Gripen, které budou v létě hlídat vzdušný prostor nad ostrovem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JAS 39 - Gripen na letišti v Čáslavi

JAS 39 - Gripen na letišti v Čáslavi | Foto: Armáda ČR

Island nemá vlastní armádu a poblíž jeho vzdušného prostoru údajně narůstaly aktivity ruských vzdušných sil. Vyslání strojů schválila vláda v červnu. Vyhověla tak žádosti NATO.

První české vojáky budou ve středu následovat samotné gripeny. Čtyři z nich nasadí armáda na ostrahu, jeden letoun bude připravený jako záložní.

„Bude to vyžadovat zhruba 65 až 70 osob personálu. Náklady se blíží 15 miliónům,“ řekl už dříve ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Celkové náklady této akce by pak Česko měly vyjít zhruba na 24 milionů korun.

Vzdušný prostor Islandu hlídalo už loni na podzim pět českých stíhačů a na 70 vojáků. Na domovskou základnu se vrátili začátkem prosince. Ostré starty nezaznamenali, do vzduchu se dostali během cvičných letů.

JAS-39 Gripen | Foto: Český rozhlas

Martin Trnka, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme