Američané omylem zasáhli afghánskou armádní hlídku, 10 vojáků zemřelo

Američtí vojáci v Afghánistánu omylem zabili nejméně 10 afghánských vojáků. Posádky dvou amerických vrtulníků útočily jižně od Kábulu v místě, kde působí radikálové z hnutí Taliban. Namísto nich ale Američané zabili členy afghánské armádní hlídky. Incident vyšetřuje americká armáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké jednotky v Afghánistánu

Americké jednotky v Afghánistánu | Foto: The U.S. Army, CC BY 2.0

Podle afghánských úřadů se incident stal v provincii Lógar. Muhammad Rahím Amín, který vede správu jednoho z provinčních okresů, řekl, že vrtulníky zaútočily v šest hodin ráno místního času (3:30 SELČ). „Zátaras začal hořet a byl zcela zničen,“ uvedl s tím, že 10 vojáků bylo zabito.

Podle agentur bylo zabito 8 vojáků a dalších pět bylo zraněno. Předchozí zprávy uváděly, že při útoku zemřelo 14 afghánských vojáků.

Američané prý sice útočili v okresu, kde působí radikálové z Talibanu, ale místo útoku nemělo být ničím podezřelé, nad zátarasem vlála afghánská vlajka. Představitel americké armády agentuře AFP řekl, že armáda o incidentu ví a vyšetřuje ho.

Cizí vojáci z Afghánistánu odešli loni v prosinci. V zemi je nyní 12500 zahraničních vojáků a působí hlavně jako poradci afghánské armády a cvičitelé. Většina z nich jsou Američané.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme