Jeden z Čechů hledaných v Libanonu prý pracuje u bezpečnostních složek

Pátý z pětice Čechů pohřešovaných v Libanonu je podle libanonského listu L’Orient-Le Jour vysoce postaveným činitelem bezpečnostních složek. Deník se odvolává na dobře informovaný vojenský zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Podle něj jde s největší pravděpodobností o únos. České úřady ale odmítají informaci komentovat. Ve skupině zmizelých jsou také dva novináři soukromé jindřichohradecké televize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní doklady pěti Čechů nalezla policie v opuštěném autě v údolí Bikáa na východě Libanonu (ilustrační foto)

Cestovní doklady pěti Čechů nalezla policie v opuštěném autě v údolí Bikáa na východě Libanonu (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Lidé, kteří českou pětici a libanonského řidiče zajali, se podle tohoto zdroje snažili za každou cenu vyvolat dojem únosu. Zanechali totiž v opuštěném autě pasy a kamery.

„Nevíme, co se stalo, ale předpokládáme, že byli uneseni. Strůjci té operace chtěli dát najevo, že to byl únos, protože pasy a kamery mohli snadno ukrýt. Je však zvláštní, že se k akci zatím nikdo nepřihlásil a že nikdo nenavázal kontakt s místními ani českými úřady,“ vysvětlil zdroj libanonskému listu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do pátrání po pěti Češích, kteří zmizeli v Libanonu, je zapojeno několik zpravodajských služeb. Podrobnosti má zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Ve skupině jsou prý dva novináři, advokát, tlumočník a vysoce postavený bezpečnostní představitel, který je v Libanonu poprvé.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD informaci ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. „Resortu ministerstva vnitra žádný expert nechybí. A myslím si, že to bude otázka debaty v rámci Bezpečnostní rady státu. Vláda se schází ve středu. Myslím, že se můžeme dotknout i tohoto tématu,“ upozornil.

Bývalý náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar k tomu dodal: „Zpráva, že někdo byl vysoce postaveným člověkem z bezpečnostních složek, která se objevila přes nějaké místní noviny, může být samozřejmě zprávou zavádějící a nemůžeme z toho v tuto chvíli nic jasného usuzovat.“

Skupina krátce před zmizením pořídila dva rozhovory, které se zachovaly v kamerách, uvedl zdroj libanonského listu. Týkají se bojů v oblasti Arsálu u libanonsko-syrské hranice a také života syrských uprchlíků v Libanonu.

Při jednom z rozhovorů je zachycen šéf místní správy města Labva v okrese Baalbek Rámiz Amhaz. Starosta města Labva pak libanonské televizi MTV potvrdil, že s ním před několika dny natáčeli rozhovor dva čeští novináři, kameraman a reportér.

V Libanonu se stále pohřešuje pět Čechů, média nadále spekulují o únosu

Číst článek

Oblast, kde pětice Čechů zmizela, není podle Tomáše Pojara bezpečná a pravděpodobnost únosu je tam relativně velká.

„Libanon je v zásadě v tuto chvíli ve válce, nebo přinejmenším částečně. Bojuje se tam na hranicích se Sýrií a to na obou stranách hranice. Údolí Bikáa je pod kontrolou teroristické organizace Hizballáh, který má větší schopnosti, a to jak zpravodajské, tak vojenské, než vlastní libanonská armáda. A toto je prostředí, kam ti lidé jeli, ať už byl jejich motiv jakýkoliv,“ řekl Českému rozhlasu.

Fajádova rodina odmítá spekulace médií

Libanonská armáda po zmizelé skupině pátrá, v České republice se případem zabývají i tajné služby. Média kauzu spojují s případem Alího Fajáda.

Tento Libanonec a další dva muži byli loni zadrženi v Česku a jsou podezřelí z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Fajád, který je podle libanonského tisku znám také jako Alí Taán, je bratrem taxikáře Saíba Muníra Taána, který pětici vezl a je také pohřešován.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyloučit v údolí Bikáa možnost únosu je nemožné, upozorňuje bývalý náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar

Příbuzní Alího Fajáda ovšem jakoukoliv spojitost s případem odmítají. Fajádův synovec upozornil deník Daily Star, že tyto mediální spekulace rodinu poškozují, a zdůraznil, že Fajádův bratr se stal také obětí únosu.

Muž zároveň potvrdil, že mezi zmizelými Čechy byli obhájce a tlumočník Alího Fajáda. Do Libanonu údajně přijeli už potřetí, právě kvůli Fajádově kauze. Vždy je prý vozil stejný řidič, a to soukromým automobilem.

Arabský deník aš-Šark al-Ausat přinesl vyjádření libanonského prokurátora Samíra Hammúda. Podle něj zatím není vůbec znám motiv zmizení pětice Čechů a není ani jasné, zda šlo opravdu o únos. Také Hammúd odmítl, že by existovaly důkazy o spojení rodiny Fajád s celým případem.

ČTK, ČRo, Štěpán Macháček, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme