Největší americká zbrojovka kupuje největšího výrobce helikoptér na světě

Za osm miliard dolarů převezme americká zbrojovka Lockheed Martin největšího výrobce helikoptér na světě, firmu Sikorsky Aircraft. Pro zbrojovku je to největší obchod za posledních 20 let. Vydělat by na něm ovšem mohl i český letecký průmysl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování bojového letounu F-35B od společnosti Lockheed Martin

Testování bojového letounu F-35B od společnosti Lockheed Martin | Zdroj: Reuters

Obchod, který by měly obě společnosti oficiálně potvrdit dnes, bude přínosem pro obě dvě strany.

Firma Sikorsky, známá hlavně svými vrtulníky Black Hawk, je podle hodnoty dodávek největším dodavatelem vrtulníků pro Pentagon.

Kvůli klesajícímu počtu vojenských zakázek ale byla společnost před měsícem nucena zrušit téměř 1500 pracovních míst. Ani příjmy firmy Lockheed Martin ale v posledních pěti letech nerostou.

Hlavním důvodem je nižší rozpočet Pentagonu. Zbrojovka Lockheed Martin se sice více zaměřila na vývoz, ani tak se jí ale nedaří dosáhnout vyššího obratu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší americká zbrojovka kupuje za osm miliard dolarů největšího výrobce helikoptér na světě

Lockheed Martin ovšem nebyl jediným zájemcem o výrobce helikoptér. Podle agentury Reuters projevily zájem například společnosti Bell Helicopter, což je divize firmy Textron, nebo Boeing.

Akvizice by mohla mít příznivé dopady i na celý český letecký průmysl. Největší radost z ní ale zřejmě bude mít firma Aero Vodochody. Ta totiž dodává kokpity civilních helikoptér a právě jejich odběr v posledních letech Sikorsky výrazně přiškrcoval.

„Pokud nový vlastník zůstane u výrobního programu Aera, tak to bude vynikající zpráva. Ještě v roce 2008 nebo 2009 bylo Aero na Sikorském hodně závislé, od té doby diverzifikovalo výrobní program, ale přesto jsou výnosy ze Sikorského opravdu podstatné,“ říká mluvčí společnosti Ivo Mravinac.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme