Nový prezident FIFA může být zvolen až příští rok, do té doby vládne Blatter

Výkonný výbor FIFA dnes v Curychu začal jednat o tom, kdy bude volba nástupce Seppa Blattera v čele světového fotbalu. 79letý švýcarský funkcionář dal svou funkci k dispozici před měsícem a půl po úplatkářském skandálu v nejvyšších kruzích FIFA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Sepp Blatter

Prezident FIFA Sepp Blatter | Zdroj: Reuters

Policejní akce v luxusním curyšském hotelu a zatýkání funkcionářů jen těsně před volbou nového šéfa FIFA významně podkopaly důvěru v Seppa Blattera. Ten pak sice porazil v samotné volbě jordánského prince Alího bin Husajna, o pouhé čtyři dny později ale dal svou funkci k dispozici.

„I když jsem dostal od členů FIFA nový mandát, necítím podporu z celého fotbalového světa - od fanoušků, hráčů, klubů a lidí, co žijí fotbalem. Proto jsem se rozhodl vzdát svého mandátu na mimořádném volebním kongresu. Do té volby zůstanu ve funkci jako prezident FIFA," prohlásil Sepp Blatter.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komplikovanou situaci ve vedení světového fotbalu shrnul reportér ČRo Martin Charvát

Někdejší protikandidát Alí bin Husajn se těsně před dnešním zasedáním FIFA ozval znovu. V prohlášení agentuře AP napsal, že Blatter musí odstoupit okamžitě, protože jinak bude těžké novému předsedovi plně důvěřovat.

Pokud totiž do volby zůstane Blatter ve funkci, může tahat za nitky a v nejmocnější fotbalové organizaci světa se nic nezmění, ať už bude Blatterovým nástupcem kdykoliv. Termín nové volby se dá očekávat až na přelomu roku.

„Samozřejmě, že čím dříve to bude, tím lépe. Nechci potvrzovat, že UEFA bude hlasovat pro prosinec, protože výkonný výbor FIFA se o tom ještě musí poradit. Ale je zjevné, že co je dobré pro FIFA, je dobré pro fotbal,“ řekl po jednání v Praze generální sekretář UEFA Gianni Infantino.

Podle prohlášení prince Alího není možné zvolit nového prezidenta dříve než v březnu 2016.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme