Írán získal všechno, Obama ustoupil ze všeho, hodnotí jadernou dohodu Joch

20. červenec 2015

Dohoda šesti mocností s Íránem by měla věrohodně zkontrolovat, že tamní jaderný program v nejbližších letech nevyústí v použitelnou atomovou bombu.

Výměnou za to zruší OSN protiíránské sankce, ty americké i evropské zatím ale zůstávají v platnosti. Ministr obrany Spojených států Ashton Carter teď bude uklidňovat spojence Izrael a Saudskou Arábii, že je nehází přes palubu.

„Obamova dohoda s Íránem je jedním z mála úspěchů jeho kontroverzní politiky na Blízkém východě,“ uvedl v pořadu Pro a proti publicista Daniel Veselý.

Už jen kvůli tomu, že Írán o 98 % sníží zásoby svého obohaceného uranu a o dvě třetiny zlikviduje počet centrifug, v nichž se uran obohacuje, dodal.

„Máme zprávy jak Mossadu, Mezinárodní agentury pro atomovou bezpečnost, tak amerických zpravodajských služeb, které se shodují na tom, že Írán nemá kapacitu na to, aby vyrobil jadernou bombu, a to ještě před uzavřením této podle mě historické smlouvy,“ připomněl novinář.

Z mnoha dřívějších kontrol íránských jaderných zařízení bylo patrné, že Írán ne vždy spolupracoval, uznal publicista.

„Musíme se ale vrátit k tomu, proč jeho jaderný program vznikl: byl přesnou reakcí na sankční režim a neochotu USA i Evropské unie přijmout jeho návrhy na umírnění sankcí. Odpovědí na tuto politiku bylo to, že chtěl Írán získat jaderný program, mít bombu, aby byl brán vážně,“ analyzoval atomové ambice Íránu Daniel Veselý.


Veselý: „Proč zde nediskutujeme o Izraeli a jeho jaderném potenciálu nebo o dalších zemích jako je Pákistán a Indie? Proč mluvíme o slabém Íránu? Írán nenapadl za posledních desítek let žádnou cizí zemi, na rozdíl od Saudské Arábie, která bombarduje Jemen a zadusila Bahrajn. Írán nenapadá cizí země, a režim který tam je, není tak brutální, jak říká pan Joch. To je propaganda sunnitských zemí a Izraele.“

Ředitel Občanského institutu Roman Joch považuje dohodu s Íránem za velmi špatnou. „Doufám, že ji americký Kongres nakonec odmítne.“


Joch: „Co dohoda přináší? Ruší okamžitě ekonomické sankce, po pěti letech ruší embargo na dovoz konvenčních zbraní, po osmi letech na dovoz raketových technologií. Takže po deseti letech bude Írán vyzbrojenou mocností. Írán ustoupil v tom, že svůj jaderný program zmrazuje, nemusí ho totálně zlikvidovat, jak se původně uvažovalo. Obama ustoupil od svého požadavku, že kontroly budou kdekoliv a kdykoliv. Nyní se kontroly musí oznámit tři týdny předem a smí být pouze v civilních zařízeních, ne v těch vojenských.“

Podle něj americký prezident kapituloval v naprosté většině svých požadavků, zatímco Írán naopak získal vše, o co usiloval. „Írán získal všechno a Obama ustoupil ze všeho.“

Dohoda íránský jaderný program neruší, pouze ho zmrazuje na deset let. „Po uplynutí této doby bude mít Írán jeden rok na získání atomové bomby,“ dodal Joch.

Ten tvrdí, že Írán atomovou bombu nevyrobil jen díky sabotážím ze strany Izraele, USA a dalších západních zemí jako například Německé spolkové republiky. „Navíc existoval i režim sankcí, který byl ochromující.“

Ředitel Občanského institutu se domnívá, že zná motivaci amerického prezidenta pro uzavření dohody s Íránem i za cenu toho, že zástupci šesti světových mocností významně ustoupili z původních přísných požadavků.

„Obama dohodu dojednal za cenu velkých ústupků ne s ohledem na reálnou situaci na Blízkém východě, ale s ohledem na své postavení v dějinách: chce vstupovat do dějin jako velký mírotvůrce,“ konstatoval Roman Joch.

autoři: tpa , oci
Spustit audio