Berdychovi se v baráží Davis Cupu daří, obává se změny povrchu

Daviscupová baráž se sice hraje až v září, ale nahánět hrůzu tenistům může už teď. A nezáleží ani tak na kvalitě soupeřů jako spíš na místě, kde se zápasy o udržení nebo postup do elitní světové skupiny uskuteční. Už zítra dopoledne o tom rozhodně londýnský los.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českou daviscupovou jedničkou je ve Francii Tomáš Berdych

Českou daviscupovou jedničkou je ve Francii Tomáš Berdych | Zdroj: Reuters

Kdybychom mezi profesionálními tenisty hledali největšího barážového specialistu, dost možná ukážeme na Tomáše Berdycha. V boji o postup do elitní série v národním týmu debutoval, baráží odehrál celkem šest, z třinácti zápasů prohrál jen jediný, a to ještě se Švýcarem Rogerem Federerem.

Česká tenisová jednička také ví, jaké to je cestovat bezprostředně po US Open do Thajska, Paraguaye nebo třeba na antuku do Rumunska a tak teď s obavami hledí k losování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před losem baráže Davis Cupu mluvil s Tomášem Berdychem reportér ČRo Jaroslav Plašil

„Rozlosování na poslední chvíli je dost nešikovné, ale co se s tím dá dělat? Uvidíme, jaký bude soupeř. Bylo by dobré Světovou skupinu zachránit, ať se nemusí hrát nižší soutěž,“ přeje si Tomáš Berdych.

V utkání prvního kola, ve kterém čeští tenisté doma v Ostravě podlehli Austrálii, chyběl, ale pomoc v baráži o záchranu elitní série dopředu přislíbil. Teď jen projít ji co nejhladším způsobem a pokud možno se příliš nevychýlit ze své obvyklé trasy a povrchů.

Možní soupeři pro český tým v baráži Davis Cupu:
Brazílie, Kolumbie, Dominikánská republika, Indie, Nizozemsko, Polsko, Rusko, Uzbekistán.

Nejlepší tenisté z Evropy po US Open zpravidla cestují domů a odtud se pak přesouvají k velkým turnajům do Japonska a Číny, kde se hraje tak jako v New Yorku na betonových dvorcích.

Výrazně odlišná destinace nebo třeba přechod na antuku může být velký problém a zásah do plánu. Už to, že je losování až teď dva měsíce před play-off je celkem potíž. „Člověk to musí brát v potaz a přemýšlet nad tím,“ přiznává Berdych.

Kvitová nehrála, přesto se posunula v žebříčku. Čerstvě ženatý Rosol vypadl z top 50

Číst článek

Český tým bude při losu play-off nejvýše nasazený a baráž odehraje od 18. až 20. září.

Těsně před baráží bude mít Tomáš Berdych narozeniny, letos kulaté třicáté. Při předchozích barážových bitvách mu tak fanoušci často sborově přáli a až na jednu jedinou výjimku při duelu s Německem mu zároveň mohli gratulovat k postupu nebo záchraně.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme