Tonda Blaník, Václav Havel, nyní Oldřich Nový... Marek Daniel se připravuje na seriál Bohéma

21. červenec 2015

Marek Daniel alias Tonda Blaník má v botníku 15 párů elegantních bot, a přestože se mu některé líbí, tak neexistuje jediný, ve kterém by se mu chodilo dobře. Během natáčení seriálu Kancelář Blaník se proto přezouvá do pantoflů. Kdy bude další série Tondy Blaníka? A jak se připravuje na roli Oldřicha Nového?

Tondu Blaníka zná standardně na 300 až 500 tisíc lidí, alespoň co se týče návštěvnosti jednoho dílu na internetové televizi Stream.cz. „Jde o společné a komplexní dílo, máme scenáristické schůzky a do poslední chvíle se o každém díle bavíme a upravujeme. Někdy do toho zasahuji i dramaturgicky, co jsem schopen zahrát a co nikoliv,“ nastiňuje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Kancelář Blaník se od začátku snažil reagovat na politické dění v zemi. Postava Tondy Blaníka, která se utvořila už během natáčení prvního dílu, ho baví, ale z politických kauz je mu strašně špatně. „Protože dělám seriál, tak věci nesleduju jenom okrajově, ale dostávám se do hloubky,“ vysvětluje.

Čtěte také

A dokonce přicházely od politiků z různých oficiálních míst nápady na to, o čem udělat díl, ale nebyly tak silné. Přiznává také, že v jeho případě došlo k pár drobným kontaktům s osobami, které se v dílu objevovaly.

Pro roli Odřicha Nového musí zhubnout

Díky postavě Tondy Blaníka intenzivně pracuje, a i když nic jiného netočí, nemá pocit, že by byl bez práce. S chutí ale kývnul na nabídku na roli Václava Havla v Českém století – dlouho se připravoval, piloval ráčkování a sledoval nahrávky z roku 1989. „Měl jsem skvělý materiál, který jsem zužitkoval, velmi mne to nakoplo,“ vzpomíná.

Oldřich Nový-40.léta

Nyní rád vystupuje ve hře Sen noci svatojánské na Letních shakespearovských slavnostech. „Včera bylo jedno z nejkrásnějších představení vůbec. Pro mne je to relax, po všech stánkách jde o dobrou práci,“ pochvaluje si.

A co se týče dalšího angažmá, tak ho čeká role ve skandinávské hře Znovu a líp ve Švandově divadle, s Robertem Sedláčkem se chystá na projekt Bohéma o českých hercích od roku 1938 až do 50. let. „Bude to trochu podobné seriálu České století, ale o českých hercích,“ přibližuje s tím, že bude hrát herce Oldřicha Nového. „Dívám se na dokumenty, musím také zhubnout,“ přibližuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.