Vrchní soud snížil trest jednomu z obchodníků s jedovatým lihem

Z deseti na osm let vězení dnes Vrchní soud v Olomouci snížil jednomu ze dvou mužů z Karvinska trest za prodej jedovatého alkoholu. Druhému obžalovanému, který nelegální alkohol prodával i po propuknutí metanolové aféry v září 2012, nechal soud původní osmiletý trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Oba obchodníci s nezdaněným alkoholem podle obžaloby zavinili smrt tří lidí, další čtyři osoby skončily po vypití jedovatého alkoholu v nemocnici.

Jaromíra Pánka a Šimona Kramarčíka uznal loni v prosinci Krajský soud v Ostravě vinnými z obecného ohrožení.

Pánek odešel s desetiletým trestem, údajně distribuoval jedovatý líh. Z něj prý pak Kramarčík vyráběl alkohol, který prodával v Českém Těšíně. Za to byl u ostravského soudu odsouzen k osmi letům vězení.

Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahovaly jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. Zemřelo pět desítek lidí, poškozených je asi 140, mnozí mají těžké zdravotní následky. V aféře figuruje několik desítek obžalovaných. Proces s hlavní zlínskou větví skončil loni v květnu, kdy údajní dva hlavní míchači otráveného alkoholu Rudolf Fian a Tomáš Křepela dostali doživotí. Další obžalovaní se dál zpovídají u soudů v celé republice.

Oba tvrdili, že o nebezpečnosti lihu nevěděli. Kramarčík ale lahve s jedovatým obsahem prodával ještě v době, kdy už v Česku umírali první otrávení. Oba dva se proti verdiktu krajského soudu odvolali.

Vrchní soud dnes rozsudek zrušil a změnil i právní kvalifikaci. Pánek byl nově odsouzen za ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty a Kramarčík navíc za obecné hrožení a krácení daně. Pánkovi vrchní soud snížil původní trest o dva roky a Kramarčíkovi jeho výši ponechal na osmi letech.

Podle krajského soudu byl Pánek napojen na jednoho z bossů metanolové mafie Rudolfa Fiana, který žil na Karvinsku. Pánek při vyšetřování a pak i při hlavním líčení využil svého práva a nevypovídal. I proto dostal u krajského soudu vyšší trest. Naopak Kramarčík se přiznal a svou výpovědí komplice usvědčil.

Metanolová kauza | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme