Karel Wichs: Imigranti ve Španělsku

20. červenec 2015

Španělsko oznámilo, že u jeho břehů nepřistálo už tři měsíce žádné plavidlo s africkými imigranty.

Není to náhoda, už několik let se bárky a vory objevují u jeho pobřežních vod jen sporadicky.

Po vzoru USA stanovuje Evropa kvóty přistěhovalců. Leckde staví drahé a neefektivní zdi. Časem bude zájemců o život v Evropě přibývat.

Ti, co si to uvědomují, brojí proti jakýmkoliv kvótám. Tuší, že se budou stále zvyšovat.

Čtěte také

Dalším opatřením je výběr těch pravých imigrantů: podle politického přesvědčení, náboženství, profese, vzdělání a bůhví podle čeho ještě. Podobně jako všechny přímořské státy je Španělsko nakloněno přijímat přistěhovalce.

Je otázka, nakolik jich však může vstřebat. Dnes tvoří přibližně 10 procent ze 47 milionů obyvatel. Před třiceti pěti lety nepředstavovali však ani jedno procento.

Španělsko, španělská vlajka (ilustrační foto)

Podle údajů španělského imigračního úřadu je země pro přistěhovalce atraktivní zejména z ekonomického hlediska. V roce 2005 na vrcholu hospodářského boomu vzniklo v zemi 900 tisíc pracovních míst. Čtyřicet procent jich obsadili imigranti.

Z Afriky je na Pyrenejský poloostrov mnohem blíž než do Itálie nebo na řecké ostrovy. Ještě v roce 2010 přistálo ve Španělsku čtvrt milionu osob. Samozřejmě bez dokladů a bez znalosti jazyka, takže obživu sháněli tajně. Nejčastěji v zemědělství nebo v těžkých manuálních profesích.

Čtěte také

Třicet procent pomocných stavebních dělníků pochází z Afriky. V roce 2005 přijala španělská vláda opatření, o němž se s uznáním zmínila letos v dubnu i Evropská rada.

Madrid, Španělsko

Většina Afričanů připlouvala za lepším životem, a tak Madrid začal podporovat rozvoj řemesel a průmyslu v zemích, odkud odcházeli. Kromě toho uzavřel s řadou vlád dohody, že procházející emigranty budou vracet do jejich vlasti.

Není to levná záležitost, ale dnes už nese své plody. V současnosti přicházejí z afrického kontinentu také váleční uprchlíci.

Ti se k nám do Evropy nestěhují natrvalo. Jakmile v jejich zemích konflikt skončí, vrátí se do vlasti. Těm je třeba pomáhat zvýšenou podporou v uprchlických táborech.

autor: Karel Wichs
Spustit audio