Dohoda mezi OSN a Íránem může být vzorem k řešení krizových situací, říká ruský velvyslanec

Rada bezpečnosti OSN podpořila dohodu velmocí s Íránem. Islámská republika slíbila, že zredukuje svůj podezřelý nukleární program a plně ho zpřístupní mezinárodní kontrolám. Výměnou za to mají západní země a taky OSN postupně zrušit protiíránské sankce. Podle Ruska může dohoda sloužit jako vzor k řešení podobných krizových situací po celém světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN vyzvala Izrael i Hamás k příměří v Gaze

Rada bezpečnosti OSN vyzvala Izrael i Hamás k příměří v Gaze | Zdroj: Reuters

Stálý představitel Ruska v OSN Vitalij Čurkin ocenil zejména to, že Rada bezpečnosti dokázala najít východisko z íránských problémů za pomoci politicko-diplomatických prostředků a v rámci mezinárodního práva.

„Obrátili jsme nejen stránku, ale celou kapitolu v práci Rady bezpečnosti,“ prohlásil ruský velvyslanec.

Nezapomněl zdůraznit pozitivní roli Moskvy v procesu vyjednávání s Teheránem. Podle Vitalije Čurkina dohoda s Íránem pomůže zastavit závody ve zbrojení na Blízkém východě a možná přispěje i k vytvoření zóny bez zbraní hromadného ničení v této oblasti.

Spojené národy mohou přistoupit k rušení sankcí až poté, co Mezinárodní agentura pro atomovou energii potvrdí, že Íránci plní svou část dohody. Podle Rady bezpečnosti bude sankce možné obnovit, pokud Írán v budoucnu poruší své závazky.

Dnešní rezoluci o nukleární dohodě s Íránem označil za nepřijatelnou velitel íránských Revolučních gard. Ty jsou vlivnou polovojenskou organizací napojenou na náboženský režim.

Radu bezpečnosti tvoří pět stálých členů a deset nestálých volených vždy na 2 roky.

Martin Dorazín, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme