Energetici v Brně testují drony. Mohly by hledat poruchy elektrického vedení

S hledáním závad na elektrickém vedení by mohly v budoucnu pomáhat drony. Novou technologii dnes začali zkoušet jihomoravští energetici na vedení vysokého napětí v okolí Brna. Bezpilotní letoun dokáže pořídit fotografie nebo videa stožáru i drátů bez přímého zásahu technika. Vedení navíc nemusí být vypnuté. Užitečný může být stroj i při kalamitách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dron pomáhá energetikům při inspekci elektrického vedení

Dron pomáhá energetikům při inspekci elektrického vedení | Foto: Tereza Kadrnožková

„Je určitá metodika. Po celou dobu se ze všech čtyř stran detailně sleduje celý stožár elektrického vedení – všechny šrouby, upevnění, izolátory a podobně,“ popsal pilot dronu Jakub Karas.

V současnosti pomáhají s focením vedení malá letadla. Ta jsou ale drahá a manažer projektu Miloslav Fialka vidí v použití dronů i další výhody:

Přehrát

00:00 / 00:00

Dron při kontrole elektrického vedení sledovala i Tereza Kadrnožková

„Máme i jiné případy, kdy třeba natřeme stožáry a chceme si ověřit, jestli dodavatelská firma kompletně provedla nátěr i z vnitřní strany vedení, konstrukce,“ uvedl příklad.

Bezpilotní letoun by podle Miroslava Fialky mohl energetikům pomoct i v situaci kalamity na místech, kam se člověk nemůže dostat.

„Dokážeme vyslat dron na nějakou vzdálenost a on nám může ukázat v případě kalamitního stavu, jak vypadá vedení, stožár, pokud se k němu nedostaneme fyzicky našimi lidmi,“ vysvětlil.

Technici si záběry pořízené dronem prohlížejí na velké obrazovce | Foto: Tereza Kadrnožková

V budoucnu by si energetici nemuseli takovou inspekci najímat. Řízení dronu je totiž poměrně jednoduché.

„Představa je taková, že samozřejmě ne v první fázi příštího roku, ale že by se postupně vybavili těmito prostředky a dělali si ty kontroly operativně sami,“ popsal plány výzkumník Karel Sukup z Vysokého učení technického.

Během týdne otestují technici v okolí Brna pět dronů. Pokud se osvědčí, mohli by sloužit při rutinních inspekcích.

Drony by mohly nahradit pracovníky, kteří musí vylézt na stožár | Foto: Tereza Kadrnožková

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme