Soud opět projedná licenční smlouvu na Krtečka. Rozsudek ale zřejmě nepadne

Kauzu kresleného Krtečka dnes opět projedná soud. Prozkoumá licenční smlouvu, kterou uzavřel krátce před smrtí tvůrce postavičky Zdeněk Miler se svou vnučkou Karolínou. Smlouvu napadla správkyně Milerova dědictví. Soudkyně plánuje vyslechnout tři svědky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Milerová

Karolína Milerová | Foto: Alexander Dobrovodský

„A to k okolnostem uzavření licenční smlouvy, jejíž platnost je zpochybňována. Jedná se o známé a přátele pana Milera. Kromě toho se kolegyně chystá provést důkaz zvukovou rozhlasovou nahrávkou, na které je zachycen pan Miler, jak také hovoří k okolnostem uzavření licenční smlouvy,“ upřesnil místopředseda Městského soudu v Praze Jaromír Jirsa.

Rozsudek dnes podle něj pravděpodobně ještě nepadne.

Po smrti výtvarníka Zdeňka Milera, který zemřel před čtyřmi lety ve věku 90 let, nastaly v autorských právech na Krtečka zmatky.

Postavičku Krtka vytvořil Zdeněk Miler ve studiu Krátký film Praha v roce 1954 údajně poté, co zakopl o krtinu. Podle svých slov navíc krtka, jako jedno z mála zvířátek, nepoužil ve svých filmech Walt Disney. Krtek byl tedy originální hrdina. První film s Krtkem z roku 1957 se jmenoval ‚Jak krtek ke kalhotkám přišel.‘ Celkem vzniklo 49 filmů s Krtkem v délce od pěti minut až po půl hodiny. Kromě filmů vznikla celá řada knih s Krtkem a jeho kamarády.

Existuje totiž hned několik smluv na různé použití motivu krtečka. O práva se dlouhodobě starala advokátka Milena Fischerová. Podle ní chtěl Miler licenci udržet dlouhodobě.

Milerova vnučka Karolína, která v domácnosti prarodičů žila od 14 let, se ale odkazuje na to, že animátor smluvně přepsal práva na ni. Prostřednictvím firmy Little Mole proto poskytuje licence dalším firmám.

V internetové televizi DVTV před časem potvrdila, že jejím záměrem je prosadit kreslenou postavičku hlavně v zahraničí.

Práva na krtka prodává Karolína Milerová už do 20 zemí po celém světě. Proslavil se například v Německu, ve Skandinávii nebo třeba v Japonsku. Loni Milerova vnučka uzavřela stamilionový kontrakt na seriál s čínskou televizí.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme