O pětici zmizelých Čechů v Libanonu bude jednat krizový štáb ministerstva zahraničí

Aktuální informace o zmizení pěti Čechů v Libanonu dnes projedná krizový štáb ministerstva zahraničí. Povede ho šéf diplomacie Lubomír Zaorálek z ČSSD. Po Češích pátrají nejen české úřady, ale i libanonská armáda a zpravodajské služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní doklady pěti Čechů nalezla policie v opuštěném autě v údolí Bikáa na východě Libanonu (ilustrační foto)

Cestovní doklady pěti Čechů nalezla policie v opuštěném autě v údolí Bikáa na východě Libanonu (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

„Schůzka bude vyhodnocovat všechny aktuální informace, které v tuto chvíli máme k případu pěti zmizelých Čechů. Krizový štáb povede přímo ministr Zaorálek. Vedle pracovníků ministerstva zahraničí se ho budou účastnit i zástupci zpravodajských služeb,“ popsala podrobnosti jednání mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Opuštěné auto s pasy pěti Čechů se našlo v sobotu nad ránem v jižní části údolí Biká. Spolu s Čechy zmizel i jejich libanonský řidič.

Ve skupině jsou údajně dva novináři, advokát, tlumočník a vysoce postavený bezpečnostní představitel, který je v Libanonu poprvé.

Muži krátce před zmizením pořídili dva rozhovory, které se zachovaly v kamerách, uvedl zdroj libanonského listu. Týkají se bojů v oblasti Arsálu u libanonsko-syrské hranice a také života syrských uprchlíků v Libanonu.

Při jednom z rozhovorů je zachycen šéf místní správy města Labva v okrese Baalbek Rámiz Amhaz. Starosta města Labva pak libanonské televizi MTV potvrdil, že s ním před několika dny natáčeli rozhovor dva čeští novináři, kameraman a reportér.

Bratr taxikáře, který vezl pohřešované Čechy, je Alí Fajád zadržovaný v Praze | Foto: ČTK

Libanonská armáda po zmizelé skupině pátrá, v České republice se případem zabývají i tajné služby. Média kauzu spojují s případem Alího Fajáda.

Tento Libanonec a další dva muži byli loni zadrženi v Česku a jsou podezřelí z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Fajád, který je podle libanonského tisku znám také jako Alí Taán, je bratrem taxikáře Saíba Muníra Taána, který pětici vezl a je také pohřešován.

Příbuzní Alího Fajáda ovšem jakoukoliv spojitost s případem odmítají. Fajádův synovec upozornil deník Daily Star, že tyto mediální spekulace rodinu poškozují, a zdůraznil, že Fajádův bratr se stal také obětí únosu.

Muž zároveň potvrdil, že mezi zmizelými Čechy byli obhájce a tlumočník Alího Fajáda. Do Libanonu údajně přijeli už potřetí, právě kvůli Fajádově kauze. Vždy je prý vozil stejný řidič, a to soukromým automobilem.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme