V Opavě otevřou speciální třídu pro nadané školáky, teprve druhou v republice

Základní škola Englišova v Opavě otevře po prázdninách speciální třídu pro nadané prvňáky. Bude to po Prostějovu druhá taková třída v České republice. Děti čeká mnohem důkladnější výuka zaměřená na angličtinu, matematiku a také rozvoj osobnosti. Prvňáků tam bude jenom 22.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Kubě, v Estonsku a Nigérii se učí programovat už děti školou povinné

Na Kubě, v Estonsku a Nigérii se učí programovat už děti školou povinné | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Ve třídě, kam přijdou první žáci v září, je tabule, promítací plátno a lavice – na první pohled nic zvláštního. A přece jenom to není jen tak obyčejná třída.

„Jiná bude v tom, že bude mít trošku jiný program. Výuka bude pro žáky trošku náročnější, ale zároveň si myslím, že i trošku zábavnější,“ říká ředitel školy Jan Škrabal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Základní škola Englišova v Opavě otevře speciální třídu pro nadané žáky. Na to, jak se liší od jiných tříd, se ptal ředitele školy Jana Škrabala redaktor Martin Knitl

Opava je druhým městem po Prostějovu, kde takovou speciální třídu zavedli.

Obsah učiva bude sice stejný jako v jiných prvních ročnících, rozdílný bude ale důraz třeba na vlastní úsudek v matematice.

„Neříkám, že všude, ale při matematice si děti často musely vystačit s vzorečky a poučkami. Zde mají více prostoru pro to, aby matematický problém samy vyřešili. Věříme, že matematiku opravdu dostanou pod kůži,“ dodává Škrabal.

S naplněním třídy při zápisu podle ředitele školy problém nebyl, dokonce byl mírný převis.

A zájem měli rodiče – i přesto, že za tento nadstandard musí připlatit. Výzva to bude i pro samotné učitele, protože v této třídě nikdo nemůže počítat s jakoukoli rutinou.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme