Ruský miliardář a britský teoretický fyzik hledají mimozemšťany. Zn.: Breakthrough Listen

22. červenec 2015

Věříte na mimozemšťany? Pokud ano, tak nejste sami. V jejich existenci věří také známý britský teoretický fyzik Stephen Hawking a ruský miliardář Jurij Milner.

Právě on se rozhodl financovat projekt Breakthrough Listen (Průlom v poslouchání), který by se měl věnovat vyhledávání mimozemských civilizací a jejich signálů z vesmíru.

Stephen Hawking se rozhodl projekt podpořit a stát se jeho „duchovním otcem“.

Podle Milnera státy nechtějí do podobného výzkumu investovat celkem asi 100 miliónů dolarů. Zaplatí pronájem obřích teleskopů a počítačových sítí na 10 let a zaměstná 25 pracovníků. Za pomoci radioteleskopů v Západní Virginii, Kalifornii a Austrálii se budou snažit zachytit z vesmíru rádiové vlny a také laserové paprsky.

„Dneškem zahajujeme nejrozsáhlejší program hledání signálů z kosmu, jaký zde dosud byl. Během jednoho pouhého dne budeme schopni sesbírat více informací, než se sesbíralo za celý rok předchozích podobných pokusů. Rozsah našeho průzkumu také nemá obdoby. Zaměříme se na milion nejbližších hvězd, na centrum galaxie, na mléčnou dráhu a na sto nejbližších galaxií. Nasbíráme obrovské množství dat a všechna zpřístupníme veřejnosti,“ popisuje svůj projekt Jurij Milner.

Open source jako lahůdka pro programátory

Veřejnost může hrát také ve výzkumu podstatnou roli – veškerý software bude mít otevřený zdrojový kód. Open source může každý programátor vylepšovat.

Iniciativa Průlom v poslouchání spojí síly s projektem Seti at Home, který se také zabývá hledáním signálů mimozemské civilizace. Používá při tom počítače dobrovolníků po celém světě, které jsou propojené přes internet, a tvoří tak velký zdroj výpočetní síly.

Vědci nepochybují, že je možné zachytit mezihvězdnou komunikaci pomocí teleskopů a laserů.

Například teleskop v observatoři Arecibo¨je největším jednoaparátovým teleskopem na světě a prý by stačilo mít další podobný přijímač v centru naší galaxie, aby zachytil signál vyslaný ze Země.

Jádro galaxie je přitom od naší planety vzdálené 24 800 světelných let. Stačí, aby technologie jiné civilizace byla vyspělá tolik jako ta naše a můžeme se domluvit přes půl galaxie.

Hawking: Musíme poznat pravdu

Stephen Hawking se o projektu Seti at Home před nedávnem vyjádřil poměrně nelichotivě. Řekl tehdy, že jen tak „křičet“ do vesmíru pomocí vysílání signálů je neuvážené.

Tehdy tvrdil, že samotná historie lidstva je příkladem, že setkání s vyspělejší civilizací by pro nás mohlo špatně dopadnout. Teď ale, zdá se, změnil názor.

Možná také proto, že projekt iniciativa Průlom se zmaří spíše na zachytávání signálů jiných civilizací než na vysílání těch našich.

„Věříme, že život na Zemi vyvstal spontánně sám od sebe. V takovém případě v nekonečném vesmíru musí zákonitě být další případy života. Někde ve vesmíru snad inteligentní živé bytosti pozorují naše světla a uvědomují si, co znamenají. Anebo naše světla jen bloudí neživotným prostorem? Nezpozorované majáky ohlašující, že zde na této jedné skále vesmír objevil svou vlastní existenci? Každopádně teď není větší otázka, větší záhada. A je čas se odhodlat k nalezení odpovědi a začít hledat život mimo Zemi. Iniciativa Průlomu se odhodlala k tomuto závazku. My jsme život, my jsme inteligentní a my musíme poznat pravdu,“ dodává Hawking.

autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.