Lidé z Trnové nebudou platit za červnovou závadnou vodu. O červenci se jedná

Obyvatelé Trnové nedaleko Prahy nebudou muset vodohospodářům platit za vodu za druhou polovinu června, kdy se nedala pít. O ceně za dva a půl týdne v červenci, kdy z kohoutků v Trnové stále tekla závadná voda, bude teprve vedení obce jednat. Závadná voda se nesměla používat od 12. června až do minulého pátku. Byly v ní nebezpečné bakterie. Podle posledních hygienických rozborů už je teď všechno v pořádku. Někteří lidé se ale po měsíčním zákazu stále bojí a vodu z kohoutku nedávají ani psům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pitná voda

Pitná voda | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle právního zástupce vodohospodářů Tomáše Kubíka nebudou lidé platit za vodné do konce června.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Trnové je podle vodohospodářů pitná voda konečně v pořádku. Někteří lidé ji ale stejně nepijí. Natáčel tam Radek Duchoň

„V aktuálním zúčtovacím období netekla pitná voda 19 dní. Provozovatel poskytne slevu ve výši 100 procent vodného za 23 dní,“ uvedl Kubík.

Nezávislý starosta Štefan Moravčík chce ale slevu i za zbývající dny v červenci. „Občané nechtějí platit za celou dobu, kdy voda nebyla,“ zdůvodnil.

Jestli lidé nebudou za vodu platit i v červenci, o tom budou ještě s vodohospodáři jednat.

Hygienici odvolali zákaz používat pitnou vodu v Trnové u Prahy až minulý pátek. Kvůli překročení mikrobiologických i biologických ukazatelů se voda z vodovodu nesměla od 12. června používat k pití, vaření ani umývání.

Obyvatelé Trnové ale vodě z vodovodu stále nevěří. Například Hynek Opolecký na vaření a pití používá zatím zásoby z cisterny:

„Voda dlouhodobě vykazuje velké výkyvy co do barevnosti, chlorování, kvality. Přinejmenším v posledních čtyřech, pěti letech.“

Situace s vodou by se měla v obci zlepšit už za dva roky. Vedení obce chce vodu z Prahy.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme