Matka narkomanka s malou dcerou bydlela v garáži plné odpadků

21. červenec 2015

V pondělí brzy ráno narazila hlídka českobudějovické městské policie v Nádražní ulici na muže a očividně dezorientovanou ženu. Muž strážníkům sdělil, že žena má ve vozidle před garáží malé dítě.

„Uvedl, že má tuto garáž v pronájmu a žena se mu tam nastěhovala i se svou ani ne dvouletou dcerou. Matka přitom nekomunikovala a nedokázala ani prokázat totožnost,“ uvedla mluvčí strážníků Věra Školková.

Strážníci na místo přivolali záchranáře, kteří ženu s dítětem převezli do nemocnice. Zde lékař také rozhodl přizvat sociální pracovnice a státní policii. Mladá žena nekomunikovala a až po delší době se policistům podařilo zjistit její totožnost.

„Jednalo se o třiadvacetiletou ženu z Liberecka. Policista provedl test na přítomnost omamných a psychotropních látek, který byl pozitivní. Sociální pracovnice vzhledem ke stavu matky rozhodly o ponechání dítěte ve zdravotnickém zařízení. Matka byla umístěna na protialkoholní záchytnou stanici,“ doplnila Věra Školková.

Další hlídka městské policie se sociálními pracovnicemi prohlédla dosavadního bydliště mladé ženy s dítětem. Garáž, ve které pobývaly, byla plná odpadků a nepořádku, stejně tak vozidlo, kterým žena do Českých Budějovic přijela. Případ bude dál řešit oddělení sociálně právní ochrany dětí.


Celostátně hledaný muž jel na kradeném kole stezkou pro chodce

V pondělí večer spatřili strážníci v parku Na Sadech cyklistu, který jel na stezce pro chodce. Poznali v něm muže, jehož popis odpovídal celostátně hledané osobě. Prověřili jeho totožnost a potvrdili, že se skutečně jedná o pětadvacetiletého muže z Českých Budějovic, po němž pátrá Policie České republiky.

„Strážníci následně prověřili i jeho kolo v databázi odcizených jízdních kol a výsledek lustrace byl též pozitivní,“ dodala Věra Školková. Muž tak i s bicyklem putoval na obvodní oddělení policie.


Rumunka nabízela před obchodním centrem prsteny, přišla o ně

V pondělí v půl páté odpoledne přijalo operační středisko městské policie v Českých Budějovicích oznámení o dvou ženách, které nabízejí prsteny před obchodním centrem Na Dlouhé louce. „Strážníci na místě přistihli jednu ženu při činu. Ta právě cosi nabízela, zboží měla ukryté v příruční tašce a kolemjdoucím je ukazovala pouze pootevřením tašky,“ popsala mluvčí městské policie.

Třiadvacetiletá žena z Rumunska se prokázala cestovním pasem, který byl však poškozený, a proto ji strážníci předvedli na odbor cizinecké policie k prověření totožnosti. Poté ženu poučili, že porušila zákaz pochůzkového prodeje.

„Žena však nesouhlasila a odvětila, že zboží bude beztak nabízet dál. Proto jí strážníci odebrali dva prsteny ze žlutého kovu, které se protiprávně snažila prodat. Tyto předměty budou sloužit jako důkaz,“ doplnila Věra Školková.

Spustit audio