Jan Jůn: Premiér Cameron chce porazit "jed islamistického extrémismu"

21. červenec 2015

Britský premiér zahájil nebývale razantním pondělním projevem ve vybrané birminghamské škole novou pětiletou ofenzívu s cílem porazit a zničit islamistický "jed extrémismu".

Nejde však, jak zdůraznil, jen o boj v zahraničí, zejména v Iráku, Sýrii, Libyi či transsaharské Africe, ale také přímo v Británii, kde dochází k usurpování islámu skupinami extrémistických "antibritských muslimů".

Tito obhájci extrémismu tvrdí, že jejich pokroucený výklad islámu, který vede k podpoře terorismu je jediný správný, dodal Cameron.

Pak zdůraznil: "Přes všechny naše úspěchy demokracie mnohosti ras a náboženství musíme konfrontovat tragickou pravdu, že zde jsou lidé, kteří se narodili a vyrostli v této zemi, ale kteří se ve skutečnosti neidentifikují s Británií a cítí jen malou či žádnou spolunáležitost s jinými zdejšími spoluobčany."

Čtěte také

Britský premiér dále připomněl, že argumenty těchto extrémistů, že terorismus je bojem proti utlačování muslimů a jakousi pomstou za spojeneckou invazi proti režimu Saddáma Hussajna v Iráku jsou směšné, neboť Británie bojovala proti masakrování muslimů například v Bosně, Kosovu či Somálsku dávno před útokem teroristů na New York z 11. září a jsou to naopak, jak známo, islamističtí teroristé, kteří muslimy ve světě vraždí.

K šíření "jedu" extrémismu přispívá i "selhání dosavadní nedůsledné politiky integrace", které vedlo k indoktrinaci a odchodu stovek mladých muslimů k milicím tzv. Islámského státu v Sýrii, dodal dále premiér Cameron.

Islám

"Chci s vámi spolupracovat, abychom společně nad tímto jedem zvítězili," řekl pak britský premiér muslimským spoluobčanům a zdůraznil, že je proto třeba zaměřit se na účinnější argumentaci proti překroucené ideologii, narušit proces radikalizace mladých, podpořit hlasy umírněných muslimů, přehlušených extrémisty a pomoci v překonání "krize identity" v řadách v Británii už narozených muslimů.

Cameron pak představil konkrétní body, jak s extrémisty bojovat.

Čtěte také

Například vypracovat metodu, jak účinně zdůrazňovat tradiční britské hodnoty jako tolerance, pluralismus, či rovnost příležitostí a před zákonem, poskytnout školám nové iniciativy k prohlubování integrace a nové pravomoci regulačnímu úřadu Ofcom co do zákroků proti extrémismus šířícím kabelovým televizním kanálům.

Logo

Také zakročit proti islamistické radikalizaci ve vězeních a na internetu, studovat, jak se extrémismus šíří, znemožnit koncentraci etnických skupin v ghettech a utvořit diskusní fórum věnované problematice asimilace, připravit možnost, aby rodiče mohli odebrat pasy dětem podezřívaným z přípravy útěku do Sýrie k islamistům a připravit zákon o poskytnutí doživotní anonymity obětem vynucených sňatků.

Uvedením těchto a dalších opatření do praxe ve spolupráci s muslimskými komunitami bude podle britského premiéra možné zvítězit v ,,generačním'' zápasu s extrémismem. Experti ovšem tvrdí, že to nebude zdaleka jednoduché a mají asi pravdu.

autor: jj
Spustit audio