Kontaktní skupina pro Ukrajinu se dohodla na dalším stažení zbraní z válečné zóny

V běloruském Minsku jedná kontaktní skupina pro Ukrajinu s úkolem uklidnit ozbrojené nepokoje na jihovýchodě země. Zástupci OBSE, proruských separatistů, Ruska a Ukrajiny se dohodli na stažení zbraní o ráži menší než 100 milimetrů a tanků z válečné zóny. Těžší zbraně už obě strany slíbily odsunout v zimě. Separatisté tvrdí, že už lehčí zbraně začali stahovat jednostranně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protuští separatisté na východě Ukrajiny

Protuští separatisté na východě Ukrajiny | Zdroj: Reuters

Vojenský představitel proruských rebelů Eduard Basurin oznámil, že ukrajinská strana pokračuje v přesunech těžké techniky podél válečné linie a na jednostranné stažení povstaleckých tanků zatím nereagovala.

Dosažení dohody o stažení vojenské techniky ale potvrdil předseda OBSE Ivica Dačič. Dodal, že dokument obsahuje i proceduru verifikace - tedy kontroly plnění těchto závazků.

Podle Dačiče se zatím nepodařilo dosáhnout kompromisu v otázce podzimních místních voleb v Donbasu. Šéf OBSE doufá, že se znepřátelené strany na jejich konání dohodnou do konce léta.

Konflikt mezi proruskými separatisty a vládními oddíly se sice zmírnil po druhém příměří, dojednaném v únoru. Násilné střety jsou ale stále prakticky na denním pořádku.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme