Příspěvek na péči se zřejmě zvýší v půlce příštího roku. Zatím se neví, o kolik

Příspěvek na péči pro hendikepované a seniory se nejspíš zvýší od července příštího roku. Není ale zatím jasné, o kolik. Vyplynulo to z jednání členů vládní koalice s Národní radou osob se zdravotním postižením. Její předseda Václav Krása chtěl přesvědčit premiéra, ministryni práce a ministra financí, aby se příspěvek zvýšil o 10 procent už od ledna příštího roku. Taková varianta je ale po dnešním jednání nereálná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seniorka, důchodkyně, stará žena

Seniorka, důchodkyně, stará žena | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Pokud by se příspěvek na péči zvýšil už od ledna, stát by vyplatil z rozpočtu zhruba dvě miliardy korun navíc.

V případě, že by přidal až od pololetí, náklady by se snížily na polovinu. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD se k takové variantě sice kloní, přichystá ale návrhy dva.

„Urychleně připravím dvě varianty novely zákona o sociálních službách. Jedna bude taková, že by se příspěvek na péči plošně valorizoval o deset procent od 1. 7. 2016. A druhá varianta bude, že by se valorizoval vlastně nadvakrát. O pět procent od 1. července 2016 a o dalších pět procent od 1. ledna 2017,“ přiblížila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek na péči se zřejmě zvýší v polovině příštího roku. Zatím se neví, o kolik

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása trvá na jednorázovém zvýšení o 10 procent.

Premiérovi a ministrům prý sdělil, že není připraven dál ustupovat, protože výše příspěvků na péči se nezměnila už osm let. Podle svých slov ale také chápe, že teď není možné změnit zákon tak, aby začal platit v lednu.

„Kdyby to bylo o 10 procent od 1. července, tak to beru jako variantu, která je pro nás přijatelná, ale lze to označit za částečný úspěch. Určitě pět procent je málo. Návrh zákona bude předložen ve dvou variantách a vláda musí rozhodnout, než jej předloží do Poslanecké sněmovny, kterou variantu si schválí. A my se budeme samozřejmě snažit o tom se členy vlády dále jednat,“ dodal.

Za příspěvek na péči si mohou hendikepovaní nebo senioři například zaplatit pečovatelskou službu, úklid nebo donášku nákupů. Podle stupně své závislosti na cizí pomoci dostávají dospělí měsíčně od 800 do 12 000 korun, děti od 3000 do 12 000. Na konci loňského roku pobíralo dávku více než 300 000 lidí.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme