Na Majdanu se opět demonstrovalo proti vládě. Sešli se tam ukrajinští nacionalisté

Ukrajinští nacionalisté demonstrovali na kyjevském Majdanu. Na shromáždění Pravého sektoru včera večer přišlo několik tisíc lidí. Nacionalisté nesouhlasí s minskými dohodami, které mají urovnat konflikt na východě země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace Pravého sektoru v ukrajinském Kyjevě

Demonstrace Pravého sektoru v ukrajinském Kyjevě | Zdroj: Reuters

Pravý sektor chce referendum o důvěře současnému parlamentu a prezidentovi.

Současná vláda podle jeho představitelů není schopná účinně bránit východ země proti proruským separatistům ani prosadit potřebné reformy.

Nacionalisté prý nepomýšlí na násilné svržení stávajícího režimu – kterého by mohl využít Kreml – pohrozili však občanskou neposlušností.

Pravý sektor byl jednou z hnacích sil loňského převratu v Kyjevě, v loňských parlamentních volbách však strana získala jen něco přes dvě procenta hlasů.

V poslední době bylo o Pravém sektoru slyšet zejména v souvislosti s krvavým střetem u Mukačeva.

Stahování zbraní

Demonstrace Pravého sektoru se konala ve stejný den, kdy v běloruském Minsku jednala kontaktní skupina pro řešení konfliktu na východě Ukrajiny.

Představitelé OBSE, Ruska, Ukrajiny a povstalců se na ní rámcově dohodli na stažení zbraní o ráži menší než 100 milimetrů z válečné oblasti.

Dohodu o stažení děl, tanků a minometů ze zóny konfliktu by podle zástupců separatistů měli podepsat předáci samozvaných republik Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnický.

Povstalci už zbraně začali od válečné linie jednostranně stahovat v sobotu, přesuny vojenské techniky potvrdili pozorovatelé OBSE. Doněck a Luhansk totéž očekávají od ukrajinské armády.

Po Kyjevu separatisté požadují, aby parlament přijal nové zákony o místních volbách a zvláštním statutu Donbasu, tentokrát po konzultacích se vzbouřeným východem země.

Martin Dorazín, ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme