Nápad dělat z prázdných kostelů mešity řadu Francouzů pobouřil. Podepisují petici

Francouzi podepisují petici proti návrhu na přeměnu prázdných kostelů na mešity. Hlavní představitel Velké mešity Paříže Dalil Boubakeur nedávno prohlásil, že mezi počtem kostelů a mešit je ve Francii stále velký rozdíl. Počet mešit by se podle něj měl zdvojnásobit, a to třeba i přeměnou prázdných kostelů na mešity. Proti jeho prohlášení se však zvedla velká vlna odporu. Petici už podepsaly desítky tisíc lidí, mezi nimi třeba i bývalý prezident Nicolas Sarkozy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí kostela působí téměř vesnickým dojmem

Okolí kostela působí téměř vesnickým dojmem | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Muslimové ve Francii usilují o výstavbu mešit, pokud však nedostanou povolení, spokojí se i s přeměnou kostelů na mešity. Podobně před několika lety usilovalo muslimské sdružení třeba o kostel ve Vierzonu, který byl na prodej.

Opat z Vierzonu Alan Croufe to obecně za problém nepovažuje. „Pokud muslimové předloží nabídku, tak se jí vždy zabýváme. Konečné rozhodnutí má biskup z Bourges a často záleží na různých okolnostech. Nemusím ani zdůrazňovat, že pokud mají zájem radikální muslimové, tak je vyloučeno, že by jim mohl být kostel prodán,“ říká opat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskusi kolem nápadu dělat z prázdných kostelů mešity přiblížil z Francie zpravodaj ČRo Jan Šmíd

On osobně by přivítal větší toleranci ze strany přívrženců katolické víry, na řadě míst kostely dosloužily, lidé do nich nechodí, mnohé chátrají a muslimové by je dokázali opravit.

„Muslimové nemají dostatek možností a míst, kde by se mohli modlit, jsou to věřící jako my a já osobně nemám velký problém s tím, že by za určitých okolností mohli křesťané a muslimové své náboženské stánky sdílet či že by se z kostelů mohly stát mešity. Ale rozumím tomu, že je to kontroverzní téma, které vyvolává různé reakce,“ dodává opat.

Názor opata je zřejmě menšinový. Podle průzkumů je šedesát sedm procent Francouzů proti tomu, aby se z kostelů, kterých je v zemi asi pětačtyřicet tisíc, staly mešity.

Nejvíce se jich dotkla slova nejvyššího představitele pařížské mešity o tom, že současný poměr mezi počty kostelů a mešit – kterých je na dva a půl tisíce – musí být spravedlivější.

mešita v Akku | Foto: Břetislav Tureček

Představitel Velké mešity Paříže Dalil Boubakeur svá slova sice později odvolal, vzniku petice však už nezabránil.

„Hodně cestuji, často jezdím například do Maroka a za tu dobu jsem tam viděl jediný kostel. Zkuste tuto otázku položit v Maroku, tedy že by bylo dobré udělat z nějakých mešit kostely, a uvidíte, jak se na vás budou tvářit. Nepochybně jsou ve Francii kostely, které jsou opuštěné, ale nemyslím si, že je dobrý nápad, aby se z nich staly mešity. Takže já říkám ne,“ svěřil se se svým názorem jeden pařížský farář.

Petici s názvem „Nesahej na můj kostel“ podepsaly desítky tisíc lidí. Mnozí často pod vlivem událostí posledního roku a z obav před islámskými radikály. Jiní zase považují návrh za širší snahu muslimů o podkopání křesťanských tradic.

„Každý má své místo. Respektuji kostely, respektuji mešity, ale jedno nelze přeměnit v druhé. A rozuměl bych muslimům, kdyby ve své zemi řekli, že je to pro ně těžko představitelné. Vidím to podobně. Francie je země založená na křesťanských základech, a to je třeba respektovat. Takže já jsem proti,“ poznamenává čtyřicetiletý učitel z Paříže.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme