Webový projekt Intersucho radí zemědělcům, kdy začít se zavlažováním

22. červenec 2015

Extrémní sucho hlásí nejen sami zemědělci, ale také specializovaný webový portál Intersucho. Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně vytvořili spolu s meteorology mapy, které každý týden ukazují vlhkost v půdě. Při zvětšení až na úrovni jednotlivých polí. Pěstitelé navíc vidí i výhled do dalších týdnů, a ten momentálně není vůbec příznivý.

Tmavě červená barva, která znázorňuje extrémní sucho v půdě, zabírá na internetové mapě České republiky čtyřicet procent.

Autoři projektu neměří vlhkost manuálně. Porovnávají aktuální údaje od meteorologů se záznamy z předchozích padesáti let, vysvětluje autor projektu Intersucho Zdeněk Žalud:

„Srovnáváme aktuální stav s dlouhodobým aktuálním průměrem. Pokud se stane, že někdo řekne ano, my tady máme sucho, ale to sucho je v této oblasti typické, tak náš monitor toto sucho nezvýrazňuje.“

Další mapa pak ukazuje, v kterých oblastech a do jaké zemědělské produkce se suché a horké počasí promítne. Tradiční oblasti, které se s nedostatkem vláhy potýkají, jsou Žatecko a také jižní Morava. Extrémní teploty z posledních let už mají viditelné dopady.

„Na jižní Moravě se vždy pěstoval jarní ječmen. V současné době je tady tato jarní plodina vyznačena jako riziková plodina. Řada farmářů odmítá tuto plodinu, protože se bojí, že opět jako každý druhý nebo třetí rok uschne,“ říká Zdeněk Žalud.

Obiloviny, ječmen, zrno, obilné pole (ilustrační foto)

Do tvorby map na portálu Intersucho se zapojuje asi i dvacítka zemědělců. Ti každý týden posílají na Mendelovu univerzitu zápisky ze subjektivního pozorování, například jestli je země popraskaná.

Jiří Fojtík z Moravské Nové Vsi o projektu sice neví, výhled do dalších dnů ale oceňuje hlavně kvůli zavlažování:

„Podle sucha by se řídily vstupy. Ty máme nastartované podle doby a průběhu počasí, které ta rostlina přijme a podle toho nákladovost plodin a finální výsledek by byl taky někde jinde.“

Výhled do dalších dnů není podle webu optimistický. Sucho přetrvá ještě minimálně tři týdny a ohrožena tak může být i produkce kukuřice nebo brambor.

Webový projekt Intersucho radí zemědělcům, kdy začít se zavlažováním
Webový projekt Intersucho radí zemědělcům, kdy začít se zavlažováním
autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio