Gérard Depardieu je prý na černé listině Ukrajiny. Kyjev to popřel

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu se zřejmě ocitl na ukrajinské černé listině celkem 600 zahraničních umělců. Podle názoru tamních úřadů představují hrozbu pro národní bezpečnost, protože mají příliš blízko k Rusku. Informaci popřel ukrajinský ministr kultury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský herec s ruským občanstvím Gerard Depardieu na festivalu v Cannes

Francouzský herec s ruským občanstvím Gerard Depardieu na festivalu v Cannes | Zdroj: Reuters

Seznam údajně vznikl na začátku tohoto měsíce. Zatím ho oficiálně nezveřejnili, ale o některých jménech už média spekulují. Pro Gérarda Depardieu to přinejmenším znamená, že na Ukrajině se nebudou promítat jeho filmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zařazení francouzského herce Gérarda Depardieua na tzv. ukrajinskou černou listinu osobností mluvil komentátor ČRo Libor Dvořák

Ukrajinský ministr kultury Vjačeslav Kirilenko odmítl zprávu jako lživou. Žádný takový zákaz prý neexistuje a nebude ani v případě, že na herce skutečně budou uvaleny ukrajinské sankce, ujistil ministr v listu Ukrajinska pravda.

Kirilenko připustil, že "skutečně existuje seznam 117 lidí", které jeho ministerstvo ještě v lednu navrhlo ukrajinské bezpečnostní radě zařadit na černou listinu. Depardieu ale prý na tomto seznamu nefiguroval.

Gérard Depardieu například loni v srpnu na filmovém festivalu v Lotyšsku řekl, že miluje Rusko, jehož součástí je Ukrajina a přibližně stejnými slovy to zopakoval letos na mezinárodním festivalu v Cannes.

„Myslím, že ten člověk nemá úplně jasnou představu, o čem mluví,“ poznamenal komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. Vysvětluje si to fascinací některých umělců mocí jednoho muže.

„Zejména v době, kdy Evropa jaksi neustále klopýtá o problémy spojené s parlamentní demokracií, která ke všemu dospívá mnohem pracněji.“

Ukrajinské ministerstvo kultury od začátku měsíce vypracovalo seznam 600 kulturních osobností, které jsou považovány za příliš blízké ruské vládě.

Jsou mezi nimi například srbský filmový tvůrce Emir Kusturica, americký režisér Oliver Stone či americký herec Steven Seagal.

Na Majdanu se opět demonstrovalo proti vládě. Sešli se tam ukrajinští nacionalisté

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme