Slavný moderátor se loučil rozhovorem s Obamou. Ten podotkl, že mu také pomalu končí mandát

Ještě rok a půl bude Barack Obama americkým prezidentem. O to, kdo ho nahradí, se ještě svede velká bitva. Současný šéf Bílého domu už ale pomalu vbíhá do pomyslné cílové rovinky. Bylo to vidět i na jeho posledním vystoupení ve slavné televizní talkshow The Daily Show. Neloučil se přitom jenom Obama, ale i jeho moderátorský protějšek Jon Stewart.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama v The Daily Show Jona Stewarta

Americký prezident Barack Obama v The Daily Show Jona Stewarta | Zdroj: Reuters

Jon Stewart moderoval pořad The Daily Show 16 let, teď mu zbývá posledních pár dílů a jako jednu z teček si vybral prezidenta Baracka Obamu.

To, že si klepali po ramenou a hodně se smáli, nebyla náhoda. Obama byl hostem The Daily Show už posedmé. A publikum Jona Stewarta zase tvoří do velké míry mladí a liberální Američané, tedy potenciální Obamovi příznivci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu prezidenta USA Baracka Obamy v show Jona Stewarta sledoval Vojtěch Berger

„Myslíte, že po sedmi letech ve funkci prezidenta konečně tak trochu chápete, jak se to dělá?“ zeptal se hned na úvod moderátor Obamy, a narážel na úspěchy, které si prezident v závěru druhého funkčního období připsal.

Tedy třeba obnovení diplomatických vztahů s Kubou nebo dohodu s Íránem o jeho jaderném programu z minulého týdne.

„Myslím, že spousta věcí, na kterých už dlouho pracujeme, začala přinášet ovoce až teď. Třeba sankce uvalené na Írán musely působit několik let, abychom se vůbec dostali k jednacímu stolu,“ odpověděl Obama.

Mezi satirou a seriózností

Jenže Stewart byl zase připraven: „A jak že se to jmenuje ta nová věc, o které mluvíte? Ta… diplomacie! To zní dobře!“ pokračoval sarkasticky Stewart, který si svoji popularitu vystavěl do velké míry na kritice amerického tažení do Iráku za prezidenta George Bushe.

„Viďte, že ale ještě někdy budeme někoho bombardovat,“ škemral pak na prezidentovi a salvy smíchu z hlediště dokazovaly, že tenhle typ pořadů mezi satirou a seriózností je pro řadu mladých Američanů prakticky nejdůvěryhodnějším zdrojem informací. Leckdy mu dávají přednost před klasickým zpravodajstvím.

„Nemůžu uvěřit, že skončíte ještě přede mnou, možná bych tomu mohl zabránit nějakým prezidentským dekretem,“ kontroval Obama a slavnému moderátorovi nakonec řekl, že byl velkým darem pro celou zemi.

Jestli totéž na rozloučenou řeknou Američané svému prezidentovi, se uvidí za 18 měsíců, které mu zbývají do konce mandátu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme