Řecký parlament odsouhlasil druhý balík úsporných opatření

Řecký parlament přijal druhý balík reformních opatření. Aténám se tak otevírá cesta k další finanční pomoci od mezinárodních věřitelů. Část vládní strany Syriza ale návrhy nepodpořila a premiér Alexis Tsipras musel spoléhat na opozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras musel při hlasování spoléhat na opozici (ilustrační foto)

Řecký premiér Alexis Tsipras musel při hlasování spoléhat na opozici (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Zákonodárci odhlasovali například změny v soudnictví nebo nová pravidla pro ozdravení bank a modernizace státní správy.

Změny v justici by měly přinést kratší soudní procesy. Ve finančním sektoru by se měla posílit ochrana vkladů drobnějších klientů bank do 100 tisíc eur. Náklady v případě kolapsu bank by měli nově nést především jejich majitelé a podílníci, nikoliv daňoví poplatníci.

Postupné rušení předčasných důchodů a daňových úlev pro zemědělce se zatím odkládá. Tyto změny podle vlády nebyly nutnou podmínkou věřitelů. Řecká vláda ale bude muset výrazně omezit možnost do předčasných důchodů odcházet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řekové ani po zdražení do taveren chodit nepřestanou, přijdou ale méně často a objednají si levnější jídla, myslí si spolupracovnice ČRo v Řecku Soňa Dorňáková Stamu

Rušit se naopak bude institut dodatečných důchodů pro chudé. Přitom téměř polovina řeckých penzistů pobírá důchod, který je pod hranicí životního minima. Dodatečné důchody ovšem byly často zneužívány.

Atény po přijetí reforem mohou začít jednat s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem o třetím záchranném balíku. „Teoreticky bychom jednání mohli dokončit ve druhé polovině srpna. Ale uvidíme, jak rychle vše půjde,“ řekl eurokomisař pro hospodářství Pierre Moscovici.

Celkem by zadlužená země mohla dostat půjčku v hodnotě víc než dvou bilionů korun. Premiér Alexis Tsipras v parlamentu zopakoval, že v reformy nevěří, jsou prý ale nutným kompromisem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko se teď musí s věřiteli shodnout na detailním rozpisu dalších úspor a reforem. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Ondřej Houska

„Nejsem zbabělý a tuhle pevnost neopustím, zároveň ale nechci obhajovat prohrané bitvy. Ovšem k boji, který nás teprve čeká, musíme přistupovat důstojně a s vírou v naše schopnosti,“ řekl Tsipras.

Směrem k rebelujícím poslancům Tsipras vzkázal, že jejich heroické projevy o řeckém ponížení se sice mohou hezky poslouchat, že ale tito kritici nenabízejí žádnou reálnou alternativu toho, jak zachránit zemi před bankrotem.

Pokud chtějí Atény čerpat záchranné půjčky, musí schválit ještě řadu dalších opatření. V příštích dnech bude vláda projednávat například politické reformy nebo nástroje pro boj s korupcí.

Jen minimální část všech záchranných půjček šla přitom na sanování deficitu řeckého státního rozpočtu. Drtivá většina je určena na splácení starých dluhů.

Tsipras na vrcholu popularity

S tvrdými reformami a úspornými opatřeními, které Atény musí zavádět, mnoho Řeků nesouhlasí. Jednání v parlamentu předcházely protesty několika tisíc lidí. Oproti demonstraci z minulého týdne se ale akce obešla bez větších incidentů.

Premiér Alexis Tsipras je podle aktuálních průzkumů překvapivě na vrcholu popularity. Jím prosazené zvýšení DPH přineslo okamžité zdražení některých potravin a běžného zboží i služeb, Řekům ale zřejmě imponuje to, že Tsipras v obtížné situaci ‚bojuje‘, přestože před několika měsíci tvrdil, že nikdy nepřistoupí na další utahování opasků.

Opozice vůči Tsiprasovi v jeho vlastní straně i mimo ni je navíc nejednotná, a tak by mladý státník s největší pravděpodobností vyhrál i případné předčasné volby.

Několik tisíců Řeků protestovalo před parlamentní budovou proti reformám | Foto: Reuters

Jan Prokeš, Ondřej Houska, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme