Zmizení pěti Čechů v Libanonu může souviset s drogami, míní tamní ministr vnitra

Případ pěti Čechů, kteří zmizeli v Libanonu, má možná kriminální pozadí. Myslí si to libanonský ministr vnitra. Tamní policie dál po Češích a jejich libanonském taxikáři pátrá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní doklady pěti Čechů nalezla policie v opuštěném autě v údolí Bikáa na východě Libanonu (ilustrační foto)

Cestovní doklady pěti Čechů nalezla policie v opuštěném autě v údolí Bikáa na východě Libanonu (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Zatím se stále neví, proč Češi a jeden Libanonec zmizeli. Vůbec poprvé se ale ke kauze veřejně vyjádřili libanonští vládní představitelé, konkrétně ministr vnitra Núhad Mašnúk.

Při návštěvě Paříže agentuře AFP řekl, že první závěry vyšetřování ukazují souvislost případu s mafií a pašováním drog a zbraní. Právě údolí Bikáa, kde šest mužů zmizelo, je známé výrobou drog - opia a hašiše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zmizení pětice Čechů v Libanonu může mít podle tamního ministerstva vnitra kriminální pozadí, informuje Viktor Daněk

Dosud se spekulovalo o spojení případu s Libanoncem Alím Fajádem, kterého v Česku zadržuje policie.

České úřady se dál k případu nijak nevyjadřují. Pokud Čechy skutečně někdo unesl, mohlo by to totiž zkomplikovat vyjednávání s únosci.

Je ale známo, že i Alí Fajád je v policejní cele kvůli podezření, že se snažil prodat zbraně a drogy americkým agentům v přestrojení.

Český velvyslanec v Libanonu Svatopluk Čumba se podle libanonského tisku s rodinou Alího Fajáda setkal. Jeho příbuzní ale jakýkoliv podíl na možném únosu popírají.

Fajád je bratrem zmizelého taxikáře. Mezi pohřešovanými je i Fajádův právní zástupce.

mkp, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme