CzechTrade chce otevřít pobočku v Teheránu. Írán má obrovský exportní potenciál

V Íránu by mohla vzniknout nová pobočka státní agentury CzechTrade na podporu exportu. Ministerstvo průmyslu a obchodu o tom uvažuje v reakci na podpis mezinárodní dohody, ve které se Teherán zavázal omezit svůj nukleární program. Západní země za to do několika měsíců odvolají sankce a otevřou dveře vzájemné spolupráci. Definitivní konec sankcí ještě závisí na stanovisku Mezinárodní agentury pro atomovou energii, která musí potvrdit, že Teherán všechny své závazky dodržuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán je město pod horami

Teherán je město pod horami | Foto: GhostWind

Česko loni do Íránu dovezlo zboží v hodnotě 564 milionů korun a v současné době tam podniká jen několik menších firem v oborech jako je třeba sklářství nebo farmacie.

To by se ale po zrušení sankcí ze strany západních zemí mohlo změnit. Podle výkonného ředitele agentury CzechTrade Radomila Doležala je íránský trh doslova hladový po spotřebním zboží:

„Je to země s 80 miliony obyvatel. Když vezmete sousední Turecko, které je na tom populačně zhruba stejně, tak tam děláme zhruba devadesátkrát větší obrat než v Íránu. Jedním z důvodů byly sankce, a ty teď zmizí.“

Odbytiště napříč obory

České podniky najdou v Íránu odbytiště napříč obory. Možnosti se otevírají třeba automobilkám, protože íránský vozový park je velmi zastaralý.

Podle Hospodářské komory je zájem taky o výrobky z oblasti vodohospodářství, jako jsou čističky odpadních vod, nebo hornictví.

„V Íránu je okolo 5000 dolů, což je obrovské množství. V České republice je poměrně velký počet renomovaných firem, které se zabývají důlním hospodářstvím, výrobou a dodávkami důlní techniky. V energetice je zájem třeba v oblasti obnovitelných zdrojů, solárních technologií, větrných elektráren, hydroelektráren,“ popisuje předseda zahraniční sekce komory Ilja Mazánek.

Dobrá pověst

Česko má ze zemí bývalého východního bloků podle íránské vlády nejlepší pověst a může tak navázat na pevně vybudované historické vazby, především pak z dob 60. a 70. let minulého století, potvrzuje Doležal:

„Česká republika, pokud jde o značku, má v Íránu velice silný zvuk. Pevně věřím, že to bude důležité právě v tom, aby Česká republika mohla sehrát nějakou významnější roli. Trošku spoléhám na minulost. V zemi funguje stále ještě řada československých strojů a technologických celků. Kvalita a příznivější ceny by mohly sehrát rozhodující roli při vstupu českých firem na íránský trh.“

Pokud by se Česku podařilo vybudovat dobré vztahy s Íránem, mohla by tato země také zprostředkovat českým firmám přístup na afghánský nebo irácký trh, kde mají čeští podnikatelé tradičně dobré kontakty.

CzechTrade chce do konce roku kromě pobočky v Teheránu také kanceláře v Singapuru a v jihoindickém Bengaluru.

CzechTrade a CzechInvest - zahraniční mimoevropská zastoupení | Foto: Český rozhlas

Teherán | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic Mohammadali F.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme