Do většiny kempů na Českolipsku psi nesmí, vítanými jsou naopak v Hamru na Jezeře

Na severu Čech láká teplé počasí tisíce lidí k vodě a na pláže. Pokud ovšem máte psa a nechcete ho nechat v takovém počasí doma, je výběr koupaliště omezený. Na Českolipsku mají psi na většinu pláží zakázaný vstup. Často k tomu provozovatelé přistupují kvůli zajištění hygieny i na přání ostatních rekreantů. Přesto jsou v regionu místa, kde mají i psi vlastní pláž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes na pláži

Pes na pláži | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Mám dva psy, ale sebou je bohužel nemám. Myslím, že sem pes nemůže, protože jsou tady děti. A taky proto, aby tady nebyly sekrety. Z toho důvodu bych je sem ani nevzala," říká Helena Kejmarová, která je se zhruba další stovkou rekreantů na pláži koupaliště v Nedamově.

Do autokempu v Nedamově skutečně psi podle správce areálu Marka Hrušky nesmí:

Přehrát

00:00 / 00:00

Psi do většiny kempů na Českolipsku nesmí. Vítanými jsou naopak na pláži v Hamru na Jezeře. Více od Tomáše Mařase

„Především si to nepřeje hygiena, abychom splňovali přísná kritéria. Kromě toho se nám za dobu provozu osvědčilo, že z devadesáti procent si lidé nepřejí koupat se společně se psy."

Vedení kempu uvažovalo i o oddělené části pro pejskaře, ale nakonec se návrh zamítl.

„Z těch zbývajících deseti procent, o kterých jsem mluvil, je pět procent slušných. Kvůli tomu jsme od toho upustili. Myslíme si, že by to nedělalo dobrotu,“ říká Hruška.

V Hamru mají psi vlastní pláž

Necelých čtyřicet kilometrů od Nedamova je jiný kemp a pláž. V Hamru na Jezeře psy vítají.

„V autokempu je pes vždy zdarma, protože když jeho majitel jede na dovolenou, musí ho mít s sebou. Je to člen domácnosti, rodiny a pes tam musí být s ním," vysvětluje nezávislý starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák a dodává:

„Psi mají vlastní pláž, kterou jsme rozšířili. Pes na veřejnou pláž nesmí. Jen za uplynulý víkend se na psí pláži otočilo padesát šest psů."

Psí pláž je oddělená plotem, který zasahuje i několik metrů do vody. Ti, kteří takovou pláž navštíví, jsou spokojení.

„Je to první krok k tomu, jak se sžít s přírodou a jak přijmout domácí mazlíčky. Nejsou tu žádné problémy, je to oddělené, dodržuje se tu bezpečí, dbá se tu na hygienu, všude jsou tu k dispozici sáčky i koše pro exkrementy. Takových míst v Čechách není moc. Trochu jsem už něco sjel, ale spíš je s domácími mazlíčky problém," říká Josef Seman, který do Hamru přijel z Velvar.

Psí pláž se musela rozšířit o další část. Jedna totiž poptávce nestačila. Psů bylo tolik, že se na původní část pláže nevešli. Podle hygieny si o tom, jestli pes může na veřejnou pláž, rozhodují samotní provozovatelé.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme