Mikuláš Bek dál povede Masarykovu univerzitu, dekret mu předala ministryně školství

Staronovým rektorem brněnské Masarykovy univerzity se oficiálně stal Mikuláš Bek. Druhou největší univerzitu v Česku povede další čtyři roky. Padesátiletý muzikolog začne své nové funkční období v září. Dekret mu dnes předala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Bek má totiž dlouhodobě napjaté vztahy s Pražským hradem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek převzal v Praze jmenovací dekret od ministryně školství Kateřiny Valachové

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek převzal v Praze jmenovací dekret od ministryně školství Kateřiny Valachové | Zdroj: ČTK

Mikuláš Bek dostal jmenovací dekret ve slavnostním Zrcadlovém sále ministerstva školství. Prezident Miloš Zeman ho nedávno rektorem jmenoval, ale v rozporu se zvyklostmi se s ním nesetkal na Pražském hradě.

Staronový rektor se chce do budoucna zaměřit na to, aby se podařilo schválit novelu vysokoškolského zákona. Upozornil také, že univerzity budou muset příští rok řešit napjaté rozpočty. Jedno období pro čerpání evropských peněz skončilo a další finance z Unie dostanou až později.

„Může to ohrozit do jisté míry také výkon některých špičkových vědeckých institucí jako je třeba v Brně CEITEC,“ naznačil.

Mikuláš Bek by také uvítal změnu ve jmenování vysokoškolských profesorů. „Existuje teoretická možnost, že by jmenování prováděl nějaký jiný ústavní činitel. Já bych dal přednost odstátnění, ale pokud by trvala většina akademické veřejnosti na posvěcení jmenování nějakou státní autoritou, tak si umím představit, že to nebude prezident,“ naznačil.

Profesory by podle Beka mohl jmenovat třeba předseda Senátu.

Mikuláš Bek ve svém minulém funkčním období v čele Masarykovy univerzity neumožnil Miloši Zemanovi v době kandidatury na prezidenta vystoupit před studenty univerzity. Jako důvod uvedl blížící se volby. Prezident Beka následně dvakrát nepozval na oslavy 28. října.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme