Oprava Šlechtovky v pražské Stromovce začne podle magistrátu na jaře

Na jaře příštího roku by měli dělníci začít s opravou takzvané Šlechtovky v Praze 7. Kdysi slavná restaurace a oblíbené výletní místo Pražanů už desetiletí chátrá. V současné době dokončuje magistrát finální projekt rekonstrukce. Podle něj by se mohla opravit nejen hlavní budova, ale i přilehlý novorenesanční dům nebo sousední zahrada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Stromovce už desítky let chátrá Šlechtova restaurace. Teď se chystá alespoň sanace přilehlého svahu

Ve Stromovce už desítky let chátrá Šlechtova restaurace. Teď se chystá alespoň sanace přilehlého svahu | Foto: Jan Charvát

„V tuto chvíli je projekt v úplně poslední fázi svého vývoje. My se snažíme, aby vznikl také projekt na úpravu zahrady,“ říká radní Lenka Burgerová z koalice Praha 7 sobě.

„Zahrada je ve své původní historické stopě, nicméně ji asi nevnímáte jakou součást Šlěchtovy restaurace, protože je za plotem a je v poměrně tristním neudržovaném stavu, “ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský magistrát chystá rekonstrukci Šlechtovy restaurace. Podrobnosti zjišťoval Jan Charvát

Rekonstrukce zahrady by podle odhadů stála více než 11 milionů korun, které zaplatí hlavní město. A jak by mohla takzvaná Královská dvorana neboli Šlechtovka v budoucnosti vypadat?

„Opravuje se v podstatě do původní podoby s tím, že se revitalizují některé její části, které tam třeba v 70. letech už nebyly nebo nebyly ve své původní podobě. Jedná se o velmi sledovanou rekonstrukci, i z hlediska památkové péče,“ popisuje Lenka Burgerová.

Šlechtova restaurace v pražské Stromovce | Foto: Jan Charvát

Hlavní město teď finišuje s projektem na rekonstrukci, se zahrnutím zahrady do projektu souhlasí. Kompletní by měl být hotový do konce tohoto roku. Pak chce hlavní město vybrat firmu, která opravu provede, a stavět by se mělo začít na jaře.

„V podstatě už se blíží vysoutěžení realizátora. Pokud nebudou žádné další překážky, tak věřím, že by na jaře příštího roku mohla začít rekonstrukce,“ upřesňuje pražský radní pro kulturu Jan Wolf z Trojkoalice.

„Domníváme se za Prahu 7, že tento termín je reálný,“ dodává Lenka Burgrová.

Na opravu čekala Šlechtovka desetiletí. Kromě chátrání jí uškodila i povodeň v roce 2002. Památkáři a architekti na špatný stav už dlouho upozorňovali.

„Stavba potřebuje jako sůl, aby konečně začaly restaurační práce,“ shrnuje historik architektury Zdeněk Lukeš.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme