Uprchlické tábory na severu Afriky jsou podle marockého ministra špatným nápadem

Maroko zásadně nesouhlasí se zřizováním uprchlických táborů na severu Afriky. Po setkání s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem z ČSSD to v Praze řekl šéf marocké diplomacie Saláhaddín Mizuár. Právě Zaorálek se před časem pro podobné tábory v Africe vyslovil. Podle něj by pomohly zvládnout uprchlickou vlnu do Evropy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské děti v uprchlickém táboře u tureckých hranic

Syrské děti v uprchlickém táboře u tureckých hranic | Zdroj: Reuters

Marocký ministr ale vidí v uprchlických táborech spíš další traumatickou zkušenost pro běžence.

„Je to to nejhorší, s čím mohla evropská představivost přijít. Takové uprchlické tábory přinesou jen další dramatické události,“ upozornil Mizuár.

„Maroko se už teď snaží nelegální migraci co nejvíc omezit, už nejsme tranzitní země pro uprchlíky, ale země cílová. Legalizovali jsme 20 tisíc uprchlíků ze subsaharské Afriky, a v tomhle procesu budeme pokračovat,“ dodal.

Za způsoby, jak snížit migraci Afričanů do Evropy, považuje šéf marocké diplomacie pomoc africkým ženám či obyvatelům venkova. „Znovu dát lidem naději, aby nemuseli odcházet ze svého prostředí,“ vysvětlil.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Právě nezájem zemí jako Maroko a Tunisko a neexistenci centrální vlády v Libyi, s níž by se Evropská unie mohla dohodnout, označil před časem Zaorálek za hlavní důvody, které brání vytvoření táborů pro azylanty na severu Afriky.

Dnes k této myšlence poznamenal, že nejdůležitější je momentálně stabilizace situace v Libyi, přes kterou míří do Evropy nejvíce uprchlíků z Afriky. Zaorálek nicméně souhlasí s názorem marockého ministra, že klíčová je pomoc migrantům v zemích, odkud pocházejí.

Pro vznik táborů se vyslovili i Sobotka a Babiš

Evropská unie se dohodla na sérii opatření, jak čelit rostoucímu přílivu uprchlíků z Afriky a Blízkého východu. Jedním z nich je i dobrovolné přerozdělení 40 tisíc migrantů, kteří jsou nyní v Itálii a v Řecku.

Česko přislíbilo ujmout se v příštích dvou letech 1100 uprchlíků, dalších 400 běženců je připraveno přijmout z uprchlických táborů mimo Evropskou unii.

uprchlíci, migranti, přistěhovalci, běženci, kvóty | Foto: Reuters

Toto řešení ale kritizoval vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO, podle něj totiž nepomůže k vyřešení současné migrační krize. Evropa by podle Babiše měla spolu se Spojenými státy, Ruskem či Saúdskou Arábií identifikovat země, odkud pochází nejvíce uprchlíků. Zapojena by měla být i OSN.

„A ty uprchlické tábory by měly být zřízeny mimo Evropu a do Evropy by neměl přijít žádný uprchlík bez toho, aby prošel tím táborem buď v severní Africe, nebo na Blízkém východě,“ myslí si Babiš.

Také premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD dříve uvedl, že se Evropa potřebuje domluvit se zeměmi původu uprchlíků a potřebuje zařízení na africkém pobřeží, kde by lidé mohli čekat, zda dostanou azyl. Nemuseli by tak podle něj riskovat cestu přes moře, kde řadě z nich hrozí smrt.

Názory české veřejnosti na přijímání uprchlíků | Foto: ČTK

ČTK, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme