V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola. Přijedou i režiséři Kaurismäki a Strickland

Uherské Hradiště žije ode dneška filmem. Letní filmová škola letos ukáže kompletní kolekci němých filmů Alfreda Hitchcocka a zmapuje také finskou kinematografii. Mezi nejvýznamnější hosty patří finský režisér Mika Kaurismäki nebo americká ikona artového filmu Peter Strickland.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní filmová škola v Uherském Hradišti 2011

Letní filmová škola v Uherském Hradišti 2011 | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Mika Kaurismäki je starším bratrem známějšího scenáristy a režiséra Akiho Kaurismäkiho.

„Zdá se mi, že dnes je trochu ve stínu svého bratra. Je to velmi nespravedlivé, protože začínali společně,“ říká umělecká ředitelka festivalu Iva Hejlíčková.

Kromě finské kinematografie se Letní filmová škola zaměří i na letošní sedmdesáté výročí konce druhé světové války.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola. Přijedou i režiséři Kaurismäki a Strickland. Podrobnosti zjišťoval redaktor Pavel Sedláček

„V našich podmínkách válka tím květnem neskončila. Tady se zadělávalo na spoustu jiných problémů, které byly nedořešeny, a ta doba byla velmi bouřlivá i poté,“ vysvětluje Hejlíčková.

Sekce Inventura připomene dílo Orsona Wellese a festival promítne i několik méně známých snímků s Rudolfem Hrušínským.

„Pro spoustu diváků to bude velké překvapení. Kolegové sáhli i do televizních archivů. Diváci neuvidí známé filmy, na které jsou zvyklí, ale i úplný jiný typ filmů. Věřím, že se to přesně hodí pro letní kino,“ dodává ředitelka festivalu Radana Korená.

V sekci Visegrádský horizont se představí filmy tvůrců střední a východní Evropy, popisuje umělecká ředitelka festivalu Hejlíčková:

Wojciech Smarzowski | Foto: licence GNU Free Documentation License, verze 1.2

„Filmy ze střední a východní Evropy se k nám do kin dostávají už více než dřív, ale distribuce je vždycky tak chaotická, že se filmy v kinech velmi snadno přehlédnou a velmi snadno zapadnou. Snažíme se vždycky si vybírat nějakého zajímavého tvůrce. Letos padla volba na Wojciecha Smarzowského, velmi zajímavého Poláka."

Za živého hudebního doprovodu uvidí návštěvníci i devět němých filmů mistra hororu Alfreda Hitchcocka.

„Protože festival má devět dní a Hitchcock natočil devět němých filmů, tedy deset, ale jeden se ztratil, tak vlastně promítáme úplnou tvorbu němého Alfreda Hitchcocka v té nejvyšší kvalitě. U toho bude hrát každý den jiná skupina,“ dodává Hejlíčková.

Novinkou je lelkovací zóna

Návštěvníci festivalu v Uherském Hradišti si po pěti letech připlatí za vstupné.

„Stálo 1300 a stojí 1450, takže o 150 korun na celotýdenní akreditaci,“ upřesňuje ředitelka festivalu Radana Korená s tím, že patnáctimilionový rozpočet je oproti loňsku o dva miliony nižší.

Jednou z novinek, kterou organizátoři pro návštěvníky Letní filmové školy připravili, je takzvaná lelkovací zóna ve Smetanových sadech.

„Lelkovací zóna by měla být odpočinková zóna. V parku budeme mít mezi stromy natažené odpočívací sítě a u toho by měla kavárna,“ přibližuje Korená.

Pavel Sedláček, Tomáš Pilát, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme