Českým vojákům upadly podrážky bot. Armáda musí vyměnit až 150 párů

Desítky vojáků aktivních záloh zůstaly na cvičení bez bot. Upadly jim podrážky. Nově nafasované kanady často nevydržely ani tři dny. Vojáci si je museli omotávat izolepou. Do měsíce by vojáci měli dostat boty nové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

organizátoři - členové pěší roty aktivních záloh Jana Kubiše

organizátoři - členové pěší roty aktivních záloh Jana Kubiše | Foto: Michal Malý

„Už vloni bylo pár případů, ale teď to bylo extrémní,“ vzpomíná na poslední cvičení a upadlé podrážky od bot Karel Hanák.

Velí pěší rotě Jana Kubiše na Vysočině, kde se nově nafasované černé kanady rozlepily asi osmi vojákům najednou.

„Po třech dnech upadla podrážka, aniž by ty boty dostaly nějak zabrat. Byla to klasická činnost. Normálně se oddělila podrážka od boty, neuvěřitelné,“ dodává Hanák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českým vojákům upadly podrážky bot. Armáda musí vyměnit až 150 párů. Podrobnosti zjišťoval redaktor Michal Malý

Rozpadající se obuv způsobila problémy především vojákům, kteří se zrovna účastnili výcviku. Mezi nimi právě i členům pěší roty Jana Kubiše.

Čeští vojáci naštěstí umějí improvizovat, říká velitel Karel Hanák: „Omotali jsme si nohy izolačkou a daktejpou.“

Večer ale nemohli kvůli izolepě rozvát tkaničky. Nezbylo tedy než ji vždy rozřezat, a ráno pak boty znovu izolepou omotat.

„Když jste se ráno obouvali, tak jste si olepili nohy a mohli jste fungovat celý den,“ popisuje Hanák.

Záruční doba vypršela loni

Armáda teď musí po celé České republice postupně vyměnit zhruba 150 párů vojenských bot. O důvodech, proč vydržely tak krátce, nechce spekulovat. Žádná škoda ale podle Jana Šulce z Kanceláře náčelníka Generálního štábu nevznikla.

„Tento druh bot je již v současné době výběhovou součástkou, která je určená k dospotřebování,“ vysvětluje Šulc s tím, že poškozené kusy už ani armáda reklamovat nemůže.

„Záruční lhůta ve vztahu k dodavateli u nich vypršela v roce 2014, proto je s dodavatelem jako reklamaci nadále neřešíme.“

Podle něj byly černé kanady vzor 2000 dobrým modelem bot: „Počet reklamací se u nich za celou dobu užívání neodchýlil od obvyklého rámce.“

Někteří vojáci už nové kanady dostali, jiní na ně ještě čekají. „Ze všech krajských velitelství jsme dostali podklady o tom, že boty jsou měněny průběžně nebo se očekává výměna v nadcházejícím měsíci," uzavírá Šulc.

Michal Malý, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme