Na účastníky Tour de France doléhá únava, šetří každou minutu v posteli

Už třetí týden soupeří cyklisté na Toru de France. Někteří vzdali po pádech, jiní kvůli nemoci, některým výrazně docházejí síly, takže se co nejvíc času snaží strávit odpočinkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peloton TdF čekají poslední 3 etapy. Unavení cyklisté už vyhlíží Paříž

Peloton TdF čekají poslední 3 etapy. Unavení cyklisté už vyhlíží Paříž | Zdroj: Reuters

Dvoutisícové kopce na cestě do St. Jean de Maurienne, ale i ty v předchozích etapách, letos téměř neustávající vedro, tempo pelotonu, týmové úkoly a střádající se únava. To všechno hraje na Tour de France čím dál větší roli.

Kdo se pokouší vyniknout, může na to následně doplatit. I proto asi dnes výjimečně neuvidíme doposud nejaktivnějšího Čecha v úniku. „Myslím, že dnes na to nebudu mít nohy. Pěkně se povezu a uvidíme, jak to půjde,“ usmívá se Jan Bárta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyklisté bojují nejen s kopci, ale i s únavou. O způsobech, jak ušetřit síly, s nimi mluvil reportér ČRo Tomáš Kohout

Jeho tvář ale doznala od startu Tour nepodstatné změny. Nevypadá ztrhaně, ale neholí se. I když na to by síly ještě našel. „Přece jen to zabere nějaký čas a člověk u toho musí stát na nohou. Lepší je zůstat ležet v posteli,“ vysvětluje jezdec týmu Bora.

Spánek je totiž jedním z nejpodstatnějších regeneračních prvků. „Člověk musí strávit co nejvíc času v posteli a snažit se pořád odpočívat,“ říká Jan Bárta.

Třeba Zdeněk Štybar ztrácí síly i kvůli spánkovému deficitu. „Usnul jsem asi v půl třetí a vstával v sedm ráno. Opravdu už budu rád, až budeme v Paříží,“ těší se už teď na nedělní poslední etapu 102. Tour de France vítěz jedné z etap.

Síly šetří i tím, že se horských etapách pohybuje se spurterem Cavendishem vzadu, v poslední skupině. „V těhle kopcích zůstávám v s Markem v grupettu, tak mě to tolik sil nestojí a něco našetřím. Nejsem ještě úplně mrtvej,“ říká cyklista Zdeněk Štybar.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme