Kvůli zmizení pěti Čechů zvažuje ministr Zaorálek cestu do Libanonu

Ministerstvo zahraničí má nové informace o pěti Češích, kteří před týdnem zmizeli v Libanonu. Po zasedání krizového štábu to řekl šéf resortu Lubomír Zaorálek z ČSSD. Informace ale nemohl upřesnit, protože se nejprve musí ověřit jejich věrohodnost. Zveřejnění by také mohlo ohrozit bezpečnost pohřešovaných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

„Je to více informací. Nás teď čeká, abychom zkoumali, jak jsou přesné a jak se s nimi dá dále pracovat,“ potvrdil Zaorálek.

Policie České republiky vyhlásí v nejbližších dnech po zmizelých Češích pátrání. Oficiálně tak sdělí jejich jména a zveřejní fotografie.

Ministra Zaorálka prý libanonský šéf diplomacie informoval, že zmizení Čechů má kriminální pozadí. To by mohlo souviset s pašováním drog a zbraní. S podobnými informacemi už přišel také libanonský ministr vnitra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli zmizení pěti Čechů zvažuje ministr Zaorálek cestu do Libanonu

Lubomír Zaorálek teď zvažuje návštěvu Bejrútu.

„Dnes se spojím s panem ministrem a právě zvážíme to, jestli by nebylo vhodné a účelné, že bych do Libanonu odcestoval, abychom místo telefonického rozhovoru mohli o těchto věcech mluvit přímo. Ale tohle teď berte s odkladem, protože bude záležet také na libanonské straně a jestli si vyhodnotíme, že by ta cesta byla účelná,“ přiblížil.

Do Libanonu už dorazili dva čeští experti. Mimo jiné mají za úkol komunikovat s tamními zpravodajskými službami.

"Jedna z hypotéz"

Pětice Čechů se pohřešuje od sobotního rána, kdy libanonská policie našla v opuštěném autě v jižní části údolí Biká jejich osobní věci. Ve skupině jsou údajně dva novináři, advokát, tlumočník a vysoce postavený bezpečnostní představitel, který je v Libanonu poprvé.

Podle některých informací se novináři věnovali kauze Alího Fajáda, který čeká v Praze na rozhodnutí, jestli bude vyhoštěn do Spojených států. Jeho rodina v Libanonu ovšem toto spojení odmítá.

Fajád, který je podle libanonského tisku znám také jako Alí Taán, je bratrem taxikáře Saíba Muníra Taána, který pětici vezl a je také pohřešován. Podle ministerstva zahraničí zůstává únos Čechů stále jen jednou z variant vyšetřování.

„Těch scénářů a možností je víc a já vám teď nemohu říci, že bych o tolik věděl jistěji, že únos je pouze jediná možná varianta. Únos je, tak jako jsem řekl před pár dny, jedna z hypotéz. Ale stejně tak si v této chvíli i po všech těch informacích, které máme nyní, mohu představit, že jsou i jiné varianty,“ prohlásil Zaorálek.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme