Marksová nevyloučila 30milionovou dotaci pro Klokánky. Má ale podmínku

Zadlužený Fond ohrožených dětí by mohl dostat 30milionovou dotaci. Poprvé to připustila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. Má ale podmínku. Chce po fondu plán, na co konkrétně peníze použije.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni (ilustrační foto)

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni (ilustrační foto) | Foto: Alena Podlucká

Ministryně Marksová se sešla s novým vedením Fondu ohrožených dětí vůbec poprvé. Jednala s ním o mimořádné finanční injekci ve výši 30 milionů korun, kterou navrhlo ministerstvo financí.

Marksová chce po fondu do příští středy, kdy jedná vláda, konkrétní plán, na co fond peníze použije:

„Aby bylo vidět, na co přesně peníze půjdou. Jestli fondu skutečně pomohou. Tam je jasné, že finanční prostředky od státu nesmí jít na úhradu dluhu, který má fond například u České správy sociálního zabezpečení.“

Přehrát

00:00 / 00:00

FOD má šanci získat od státu dotaci 30 milionů pro záchranu Klokánků. O tématu mluví ministryně Marksová (ČSSD) a předseda FOD Jan Vaněk

Předseda Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk slíbil, že materiál stihne připravit a Klokánky by tak nemusel rušit. Jak řekl, dotaci by využil na běžný provoz Klokánků, tedy od platů pro pracovníky po účty za elektřinu. Dál slíbil lepší hospodaření Fondu.

„Určitě je to zeštíhlení poboček Fondu ohrožených dětí a také je to celá analýza hospodaření, ale hlavně je to také o tom, že FOD v současné době určitě nebude investovat do dalších budov, to znamená, že nebude prosazovat otevírání nových Klokánků například,“ uvedl Vaněk.

Na dluhy hledá fond podle Vaňka sponzory, v jednání je i prodej některých budov.

Třicet milionů tvoří podle Marksové téměř třetinu celoroční dotace pro všechny neziskové dotace, které pomáhají rodinám s dětmi.

„Já s tím mám problém. To jsme si se zástupci fondu také otevřeně vyříkali. Je řada neziskovek, které když nedostanou dotaci v příslušné výši, tak služby omezí.“

Mimořádnou dotaci by v případě schválení zaplatilo ministerstvo financí.

„Materiál na vládu předložilo ministerstvo financí a v žádosti také bylo, že by částka šla z kapitoly, která patří pod ministerstvo financí. Já se vyslovím pro, až budu vidět podklady, které ministerstvo financí zatím nepředložilo. Já se chci racionálně rozhodovat na základě čísel a podkladů. Na druhou stranu nechceme, aby Fond ohrožených dětí úplně skončil,“ upřesňuje Marksová.

Ministerstvo financí chce podle mluvčího Michala Žurovce peníze uvolnit z kapitoly Všeobecná pokladní správa. „Důvodem této dotace je nutnost vyřešit aktuální potřebu chybějících prostředků na pokrytí běžných provozních výdajů, jako jsou osobní náklady, náklady na energie či služby,“ vysvětluje Žurovec.

Fond ohrožených dětí vznikl v dubnu 1990. Má 22 poboček, pět azylových domů, čtyři mediační centra pro řešení rozvodových sporů a 35 Klokánků s kapacitou 510 míst.

Klokánky se v současné době starají o 310 dětí. FOD dluží na sociálních odvodech přes 20 milionů korun, desítky milionů pak za provoz a na výplatách.

Bývalá předsedkyně fondu Marie Vodičková si v minulosti opakovaně stěžovala na nedostatek peněz a malé příspěvky od státu. Žádala pro Klokánky o mimořádné dotace a výjimky. Ministerstvo práce to zamítlo, podle něj fond dlouhodobě špatně hospodařil.

Členové fondu se v červnu rozhodli, že se pokusí o oddlužení. Změnili stanovy tak, aby z poboček a azylových domů mohly vzniknout takzvané pobočné spolky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zadlužený Fond ohrožených dětí doufá, že dostane 30milionovou státní dotaci. Více zjišťovala redaktorka Veronika Hlaváčová

Ty by měly dál fungovat pod fondem, ale už by neodpovídaly za jeho dluhy. Samy by si také obstarávaly peníze na provoz a žádaly kraje o dotace.

Vodičkovou vystřídal v předsednickém křesle ředitel štěrboholského Klokánku Jan Vaněk. Pokud podle něj Klokánky mimořádnou pomoc od státu nezískají, budou se muset zařízení zavírat.

Karolína Koubová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme