VIDEO: Pivo jako koníček? Založil si vlastní minipivovar a ve vesnici zřídil pivní automat

25. červenec 2015

Bydlíte na vesnici, kde chybí hospoda? Možná by pro vás byl řešením automat na pivo – pivomat. Na světě jich moc není – spočítali byste je na prstech jedné ruky. V maličké vesnici Uhřínovice na Vysočině si takový automat pořídili.

Pivní automat je vcelku nenápadný – je to bývalá skříňka na plyn přestavěná na výdej piva. Vedle dvířek visí držák na půllitrové kelímky. A když dvířka polepená v barvě piva otevřete, čeká na vás překvapení. Je tam klasická pípa, čtečka občanky, mincovník, displej, návod k použití. „Takže tady hodíte dvacetikorunu, přečtete občanku a můžete si točit pivo,“ vysvětluje jednoduché zařízení Martin Povýšil, který na myšlenku stroje na pivo přišel.

„Všechny geniální nápady vznikají u piva, takže i tenhle nápad vznikl u piva,“ začíná své vyprávění zapálený pivař. Je členem svazu pivních turistů. To je skupina lidí, která jezdí na dovolenou ne do známých letovisek, ale do známých i neznámých pivovarů. A ochutnávají a porovnávají. A Martin Povýšil tak dlouho ochutnával, až doma začal sám pivo v malém vařit. A pak ve větším a ještě větším, až si u domu zřídil minipivovar.

Varna

Kapacita zařízení, které by se vešlo do větší garáže, je dvacet sudů týdně. Dodává je do okolních hospod a samozřejmě do pivomatu.

A kolik takových automatů na pivo na světě existuje? Martin Povýšil počítá na prstech jedné ruky: „Jeden je tady u nás v Uhřínovicích, druhý kus je v Brtnici na zámku, další je prý u Prahy, jeden snad v Japonsku a pátý v Americe, kdesi v Nebrasce.“

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.