Začátek jednání věřitelů v Řecku se odkládá, údajně kvůli bezpečnosti

Schůzka zástupců mezinárodních věřitelů s řeckou vládou o podmínkách nových záchranných půjček plánovaná na dnešek se odkládá. Média citují nejmenovaného činitele Evropské komise, podle něhož je nutné najít pro jednání v Aténách bezpečné místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na dnešek plánovaná jednání řecké vlády s věřiteli se odsouvají (ilustrační foto)

Na dnešek plánovaná jednání řecké vlády s věřiteli se odsouvají (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Atény ale možná bezpečnostní rizika popírají, je prý třeba dořešit jen logistické otázky.

Podle řeckých médií největší neshoda mezi zástupci mezinárodních věřitelů a řeckou vládou přetrvává ohledně toho, kde a jak budou kontroly věřitelů probíhat.

Tsiprasova vláda až dosud odmítala, aby experti Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu prováděli kontroly přímo na ministerstvech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech odkladu začátku schůzky věřitelů s řeckou vládou mluvila spolupracovnice ČRo v Řecku Soňa Dorňáková Stamu

„Nicméně řecká vláda asi před půl hodinou potvrdila, že už poslala oficiální pozvánku věřitelům, kteří tvrdili, že údajně zatím žádnou pozvánku nedostali. Takže vše je na dobré cestě a zřejmě v pondělí dojde k pravidelným kontrolám,“ uvádí spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková Stamu.

Podle ní řecká vláda ze svého požadavku, na němž trvala od nástupu k moci, pravděpodobně nakonec ustoupí a kontroly na ministerstvech povolí. Experti věřitelských institucí se chtějí setkávat přímo s ministry, aby získali co nejpřesnější náhled na situaci řecké ekonomiky a mohli určit, jaké reformy bude muset aténská vláda přijmout v dalších šesti měsících.

„Podle posledních informací údajně kontrola v Aténách bude další tři týdny a měla by určit i strategii řecké ekonomiky do roku 2018,“ dodává spolupracovnice ČRo v Řecku.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: Český rozhlas

Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme